El 35% dels participants al Programa de Garantia Juvenil a Girona troben feina

Dels prop de 4.000 joves que han pres part en algun dels projectes de formació uns 1.400 han signat un contracte

01.06.2016 | 07:22

Joan Castell, de Frigorífic Santa Coloma, explica que l'empresa tenia problemes per trobar determinats perfils de treballadors; fins que, a través del Programa de Garantia Juvenil, en va trobar 5 que es corresponien amb allò que buscava. El jove Adrià Carreras n'és un: s'havia passat temps buscant feina sense sort i ara, gràcies al programa, té 6 titulacions i feina estable; i està «molt content».

A Girona, des que va posar-se en marxa el Programa de Garantia Juvenil -d'àmbit europeu i que fins l'any 2020, a Catalunya, disposa de 241 milions d'euros per formar persones de 16 a 29 anys amb l'objectiu que tinguin més oportunitats d'accedir al mercat laboral-, 1.372 joves dels 3.958 que han pres part en alguns dels projectes han trobat feina; és a dir, el 34,6% del total. El Servei d'Ocupació Catalunya (SOC), que gestiona el programa amb la col·laboració d'ajuntaments, entitats socials i empreses, passava balanç, ahir, a Girona, dels resultats a la província. «Malgrat les dificultats», va afirmar la directora del SOC, Mercè Garau, «cal felicitar moltíssim per la feina feta» les organitzacions que intervenen en el programa.

«Dificultats», va precisar Garau, que arriben de la mà del Govern espanyol el qual, a criteri de la Generalitat, restringeix en excés l'accés al programa i d'aquesta manera l'allunya de la filosofia que emana de la normativa europea. En aquest context, el consell directiu del SOC entén que la Llei 18/2014 espanyola, que regula l'accés dels joves a la Garantia Juvenil, estableix noves condicions que «superen de llarg» el Reglament del Fons Social Europeu, que només fixa com a requisits «ser menor de 30 anys i no estar treballant ni formant-se». Com a exemples d'alguns dels «entrebancs» que posa el Ministeri d'Ocupació, Mercè Garau va enumerar «no haver treballat en els 30 dies naturals anteriors a la data de presentació de la sol·licitud» o no haver rebut formació que comporti «més de 40 hores mensuals en els 30 dies naturals anteriors a la data de la sol·licitud». Des que la Garantia Juvenil es va implantar a la província, 4.316 joves amb perfils diversos s'hi han inscrit (veure gràfic adjunt); d'aquests, 1.542 han rebut orientació professional i suport en la recerca de feina; 480 han intervingut en «actuacions específiques» a través de programes integrals i singulars del territori; 356 han rebut formació especialitzada (noves tecnologies o idiomes, per exemple); 158 joves amb necessitats especials han seguit itineraris específics i 58 han participat en programes d'emprenedoria. En total, els inscrits han estat 4.316 (358 més que participants). En aquest context, la patronal Pimec va presentar ahir un estudi que alerta de la falta de professionals amb un nivell formatiu mitjà a Catalunya. Aquest col·lectiu representa el 20% de la població activa, mentre que la demanda d'aquests perfils s'enfila fins al 37%. Això, diu Pimec, provoca desajustos que «cal corregir».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema