El Departament de Territori i Sostenibilitat preveu que en dos o tres anys els projectes d'obra civil i infraestructures que es facin a Catalunya es dissenyaran en 3D a través de la metodologia BIM (Building Information Modelling), que ja s'utilitza a Europa, segons va anunciar el conseller Josep Rull. Amb aquesta nova metodologia innovadora les desviacions pressupostàries de les obres civils «es redueixen a la mínima expressió» i s'aconsegueix un estalvi econòmic en l'execució del projecte de fins al 30%, va assegurar Rull, que va afegir que, de retruc, amb la utilització generalitzada del 3D les enginyeries podran consolidar la seva internacionalització.

A banda de reduir costos executius, la metodologia 3D aplicada als projectes d'obra civil contribueix a minimitzar les eventuals pèrdues d'informació en el procés d'elaboració del projecte d'una obra civil; millora la coordinació de les empreses que participen en el projecte; «redueix a la mínima expressió» les desviacions pressupostàries, optimitza i abarateix el manteniment de les infraestructures i consolida la internacionalització de les empreses que participen en l'obra.

A Catalunya, el procés de disseny i realització d'obra civil utilitza la mateixa metodologia de fa dècades, sense fer servir les innovacions que s'han consolidat en el sector del disseny. Es tracta, sosté Rull, «d'industrialitzar» el sector de la construcció, que ocasionalment fa servir el disseny tridimensional en fases inicials dels projectes, els quals, en canvi, es presenten habitualment en dues dimensions i això pot conduir a interpretacions errònies i a fer emergir problemes en el procés de construcció, que alenteixen el projecte i incrementen els costos finals. A tall d'exemple, el projecte i execució de l'ampliació i modernització de l'estadi del Barça es farà a través d'aquesta metodologia en 3D, que també fan servir companyies de la dimensió d'Ikea. La metodologia BIM aprofita les possibilitats de les noves tecnologies per impulsar el treball en xarxa dels agents que intervenen en l'obra pública. A la UE, els països nòrdics i el Regne Unit són pioners en aquest sistema. BIM permet fer simulacions de la fase de construcció i detecta possibles disfuncions, cosa que permet adoptar mesures correctores en la mateixa etapa de disseny i no en la fase de construcció, com passa en l'actualitat. Es tracta d'una metodologia que va incorporant mòduls constructius i funciona com si fos «un lego intel·ligent». Territori ha posat en marxa una comissió interdepartamental on també hi participaran Economia i Hisenda, Governació, Salut, Justícia i Ensenyament, departaments que estan implicats en projectes d'obra pública.