Lluís Vilanova, directiu de l'empresa de packaging Tavil de Sant Joan les Fonts, descrivia, ahir, a Girona, en el marc de la presentació d'un projecte pilot promogut per la Universitat de Girona (UdG), la multinacional Comexi i la mateixa Tavil, una situació que «s'acostuma a donar» en les entrevistes de feina quan el candidat és un jove acabat de sortir de la facultat: «Quan li pregunten si té experiència, la resposta és no», explicava, de manera que el reclutador acaba per emplaçar-lo «a tornar més endavant». Canviar el guió i aconseguir que el màxim nombre de graduats de l'Escola Superior Politècnica estiguin en condicions d'arribar a la primera entrevista de feina amb experiència laboral demostrable constitueix l'objectiu principal del programa Estades Duals Integrades: Formació i Inserció (Edifi), va explicar el rector de la UdG, Sergi Bonet.

Edifi promou la formació professional continuada i dual: estudiants dels últims cursos de disciplines tècniques tindran l'oportunitat de fer estades de pràctiques a empreses de fins a 750 hores (unes dues hores al dia durant un any) que els reportaran «una formació per part de l'empresa», que complementarà els estudis universitaris. La iniciativa es fa extensible als estudiants de màster i s'obre a tots els alumnes matriculats a la Politècnica que hagin superat el 50% del currículum acadèmic. Aquest sistema, poc habitual en les universitats catalanes i espanyoles -hi ha una experiència en fase incipient a la Universitat Politècnica de Catalunya-, s'inspira en la formació professional dual, que gaudeix d'una forta implantació a Alemanya, a on se circumscriu, però, en l'àmbit dels cicles formatius (el que abans era l'FP) i no pas en el de les universitats.

Les pràctiques seran remunerades i el programa Edifi es fixa tres objectius bàsics: millorar la inserció laboral dels estudiants de la UdG en empreses de l'entorn; complementar la formació dels universitaris amb «coneixements específics d'alt valor per a les empreses» i, finalment, «fomentar la transferència de coneixement» de l'àmbit acadèmic cap al teixit econòmic de Girona.

En aquest context, Xavier Pagès, de Comexi, assenyalava la importància que té, tant per als estudiants com per a les empreses, afavorir «aquest aterratge suau al món laboral» i definia el programa Edifi com «un molt bon vehicle» per arribar fins a un objectiu que els empresaris consideren clau i fa temps que demanen: «adaptar els continguts curriculars a les demandes reals de les empreses». De moment, i com a primer pas, Comexi i Tavil formaran, a partir del curs vinent, dos estudiants cadascuna, amb la previsió que amb la consolidació del programa -«que triomfarà segur», en paraules de Lluís Vilanova- el nombre de practicants vagi en augment. Jaume Juher, president del Patronat de la Politècnica, va avançar que ja hi ha altres empreses interessades.