Les empreses catalanes del suro afronten amb optimisme una reducció d'allò més notable des de l'any 2005, quan va començar la davallada que va provocar que de les 70 empreses catalanes que es dedicaven al sector, enguany només en quedin 30. Malgrat aquesta notable disminució, els darrers anys han portat un creixement d'allò més satisfactori pels supervivents, que des de ja fa tres anys celebren pujades de l'11% annual en les seves facturacions.

En el marc d'aquesta conjuntura, l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, va celebrar ahir la 25ena edició dels Premis Gla d'Or, reunint a algunes de les personalitats més importants de l'entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.

L'obertura va anar a càrrec del president d'AECORK, Joan. J. Puig, que va fer referència al seu discurs al canvi de paradigma del sector en els darrers anys en experimentar una reducció del 50% de les empreses a causa d'un procés de dimensionament i de concentració empresarial. El president va celebrar les bones xifres de facturació assegurant que «el volum mig de facturació per l'empresa en el sector ha crescut de 3,5 a 5,5 milions d'euros». Un creixement que segons el seu paper resulta molt positiu pels empresaris.

Després de la seva intervenció va tenir lloc l'entrega de premis. En total hi va haver set guardonats. Josep Freixenet, el president que dóna nom a una de les marques més conegudes en tot l'Estat; Primum Familiae Vini, com una associació internacional que produeix vins en diferents països; Vins i Licors Grau, la segona distribuïdora de l'Estat en vins; Caves Recaredo, homentatjant el seu president Antoni Mata; el naturalista Jose Luis Gallego; el també naturalista Martí Boada; i finalment l'entitat bancària La Caixa.

Els naturalistes premiats van posar punt final a la gala donant èmfasi a un dels aspectes més directes en els quals repercuteix l'empresa surera, el medi ambient. Boada i Brunet van remarcar que el suro és un producte sostenible que juga un paper clau en la preservació del medi. També van valorar el sector com un dels més nets pel que fa a la producció.