Els treballadors del sector públic a Portugal tornaran a tenir una jornada laboral de 35 hores setmanals per iniciativa de l'esquerra lusitana, que va votar a favor de manera unànime una mesura espinosa i encara polèmica. La decisió, aprovada aquesta setmana després de llargs tràmits parlamentaris, entrarà en vigor a partir de l'1 de juliol, just tres anys després que l'anterior Govern, de signe conservador, optés per ampliar la seva jornada laboral a 40 hores setmanals com a part del paquet d'ajustos encaminat a equilibrar els comptes. El sector públic lusità dóna feina avui a prop de 650.000 persones, aproximadament un 12% de la població activa del país.

La recuperació de les 35 hores es va convertir en un dels grans cavalls de batalla dels socis d'esquerra de l'actual Executiu socialista, l'arribada al poder del qual es va produir únicament gràcies al seu suport a la Cambra. La qüestió va posar a prova la "cintura" del primer ministre, António Costa, i de la resta del seu gabinet, a favor de reduir l'horari dels funcionaris però de forma gradual al llarg de l'any. Pressionat pels seus aliats d'esquerra i els sindicats, el Govern es va veure abocat a permetre-ho, tot i que manté públicament la seva exigència que aquesta readaptació a l'horari original no suposi un major cost a l'erari públic, objectiu que alguns posen en dubte que es pugui complir. Els infermers són protagonistes d'aquest debat, i de fet ja van amenaçar amb anar a la vaga si es feia amb ells una excepció. La premsa local va publicar que seria necessari contractar prop de 2.000 infermers per tot el país per poder aplicar el nou horari sense veure afectat el servei, el que suposaria un increment de la despesa pública.

El ministre de Finances, Mário Centeno, va admetre que la sanitat seria l'únic sector amb costos per a l'Estat, que va calcular al voltant dels 27 milions d'euros.