Empresaris industrials catalans reclamen polítiques públiques que afavoreixin la incorporació de la innovació en tota la cadena de valor i alerten que el model productiu recolzat exclusivament en baixos costos i només en els serveis sense cuidar el sector industrial "està esgotat". Aquesta advertència i la reivindicació d'una política que garanteixi una indústria més resistent a les oscil·lacions dels mercats globals són fruit de la reflexió realitzada per empresaris catalans en el primer Industrial Meeting organitzat aquesta setmana per la patronal Foment del Treball.

En aquest fòrum, els empresaris van concloure que l'única manera de garantir que la indústria que es desenvolupa a Catalunya sigui el més valuosa possible és assegurant la incorporació de la innovació en tots els àmbits de la cadena de valor industrial.

Durant la jornada, el president de la Comissió d'Indústria de Foment del Treball, Josep Lluís Cabestany, va destacar que "només una indústria que generi valor afegit suficient pot arrelar-se al territori amb una vocació de permanència, malgrat els alts nivells de competitivitat necessaris per operar en els mercats internacionals". "Es tracta de maximitzar el valor afegit industrial. Això garantirà la possibilitat de millors llocs de treball, millors salaris i una major independència de les cotitzacions de les matèries primeres", va subratllar.

En aquest sentit, els empresaris van concloure que "un model exclusivament recolzat en baixos costos i un ús intensiu dels recursos està esgotat", en referència a una economia basada majoritàriament en el sector serveis i que no cuidi la seva indústria.

Les ponències, reflexions i recomanacions realitzades durant la jornada s'han recollit en una publicació que porta per títol Industrial Meeting. Reptes per a la creació de valor. Entre les recomanacions, destaca la necessitat d'una indústria també més competitiva en l'àmbit de les relacions laborals i la gestió de les persones.

Millora del marc jurídic

Així, els empresaris vinculats a la gran patronal catalana van apostar per la "flexiseguretat" de les condicions de treball, que consideren "imprescindible" perquè Europa pugui fer front a la competència que es deriva de la globalització i de l'emergència de potències econòmiques com la Xina o l'Índia.

En el cas d'Espanya, asseguren que el marc jurídic "ha de millorar respecte a les necessitats de les empreses en comparació de la resta dels països europeus" i demanen més mesures de flexibilitat interna i una reducció de costos perquè el teixit productiu pugui crear més ocupació.

A més, creuen necessari un marc de seguretat jurídica que aclareixi, per exemple, la normativa sobre la vigència dels convenis col·lectius per garantir que, finalitzat el termini d'ultraactivitat establert, decaigui el conveni, si no hi ha acord, i s'eviti l'actual tendència a la judicialització.

En una de les intervencions, el president de l'Institut Internacional Cuatrecasas i catedràtic del Dret del Treball, Salvador del Rey, va afirmar que "els llocs de treball ja no són per a tota la vida i es traslladen els riscos i els guanys de l'empresa també a l'empleat". "La seguretat en l'ocupació no està en el lloc de treball (que pot desaparèixer, com l'empresa), sinó en l'ocupabilitat del treballador, que passarà per diferents llocs i empreses al llarg de la seva vida. La clau no seria tant protegir a contracorrent el lloc de treball, sinó protegir el treballador i la seva capacitat per trobar una altra ocupació", va assenyalar.