"Sostenible, digital i smart (de l'anglès, "intel·ligent")" són els atributs que atorguen a la Indústria 4.0 els responsables d'Eurecat ("El centre tecnològic de Catalunya", que treballa en 160 projectes d'R+D aplicada "d'alt valor estratègic"). Hi ha qui, com el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, entén aquest neologisme econòmic com un sinònim de "quarta revolució industrial", que ja està en marxa i que consisteix en aplicar les tecnologies digitals (Internet of Things, hiperconnectivitat, Big Data, etc.) als processos productius. "Connectar" l'empresa, en definitiva, amb l'objectiu que adquireixi valor afegit, augmenti la productivitat i, en conseqüència, guanyi competitivitat.

Guillem Canal és el delegat d'Eurecat a la província de Girona. Amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, l'organisme assessora empreses per aplanar-nos l'entrada al "nou paradigma" que obre la Indústria 4.0. Inaugurada el 2011, la delegació d'Eurecat la integren tres experts en la gestió de projectes de recerca, que ja han assessorat 50 firmes i que, d'aquí a dos anys, preveuen doblar aquesta xifra i arribar al centenar. Eurecat, explica Canal, "fa de pont entre la universitat i l'empresa" i col·labora activament en el procés de recerca de finançament, sobretot a través d'ajuts que concedeixen les administracions (la Unió Europea principalment).

Amb el territori com a "prioritat", Eurecat, que compta amb més de 450 professionals repartits per set centres tecnològics -a banda de la delegació de Girona està implantat a Barcelona, Lleida, Mataró, Manresa, Cerdanyola del Vallès i Reus-, té línies de recerca definides (i Knowhow), emmarcades en l'estratègia europea 20015-2020 RIS3CAT, que abarca des de projectes vinculats a nous processos de fabricació i fins al Big Data&Data Analytics, passant per àmbits com l'e-Health, la impressió funcional, Digital Humanities o els teixits funcionals, entre d'altres. Projectes que es poden aplicar a múltiples sectors productius: indústria tèxtil, areonàutica, automoció, comerç i turisme, salut, construcció, energies renovables i, també, al sector públic. "Posem la tecnologia digital al servei de la indústria", resumeix Canal.