En Mohamed Rida Khila, de Figueres, és un dels 1.372 joves de la província de Girona que, gràcies al Programa de Garantia Juvenil, ha trobat feina. De fa uns mesos treballa de cambrer al Torremirona Golf Resort, a Navata. El curs 2014-2015, Mohamed va fer un curs de francès per a cambrers i caixers, a l'Escola Oficial d'Idiomes de Figueres, que va completar amb classes pràctiques a l'institut Olivar Gran de la mateixa ciutat, que inclou entre la seva oferta formativa cursos i graus en hosteleria.

A través de la garantia juvenil, explica aquest jove de 21 anys, «m'he pogut formar i he trobat una bona feina». Recomana l'experiència als joves que, com ell, volen millorar les capacitats professionals. Abans d'entrar al programa, Mohamed havia treballat de cuiner, primer, i de cambrer, després, a Figueres i Llançà.

Ampliar coneixements

Ara, vista l'experiència, ja té al cap ampliar coneixements, de manera que quan s'hagi «adaptat plenament» a la feina que té a Navata, es plantejarà cursar el grau superior en Hosteleria que imparteix l'Olivar Gran. Prèviament, però, s'inscriurà a l'escola d'adults amb un objectiu immediat: treure's el graduat de l'ESO. Mohamed recomana als joves com ell a inscriure's al programa, al qual va accedir a través del projecte Ksameu, que impulsa la Fundació Privada Escola Sant Vicenç de Paül de Figueres. A les tardes hi anava a fer de voluntari -«a ajudar nens i nenes d'allà»- i el van informar que podia formar-se i, de retruc, millorar la seva ocupabilitat.

Els dos cursos que va seguir van tenir una durada de cinc mesos; ara, assenyala, «ja tinc un contracte indefinit i estic molt content». Ahir va ser a Girona per explicar la seva experiència en la jornada organitzada pel SOC. Va aprofitar que tenia festa de la feina.