La segona jornada de vaga a la qual ahir estaven convocats els maquinistes de Renfe i que va començar durant la matinada de dissabte a diumenge va provocar que, després de dos dies d'aturades, la de divendres passat i la d'ahir, la xifra de viatgers afectats pels retards s'hagi enfilat fins als 262.000, tal com va assenyalar un portaveu de la companyia.

Els maquinistes de Renfe estaven cridats a secundar quatre jornades de vaga de 24 hores avui, dimarts 14 i el dijous 16, per considerar que la companyia no ofereix garanties suficients per complir amb el pla d'ocupació pactat. Com a resultat de la vaga, els serveis de sis trens de la xarxa de rodalies de Madrid, quatre de la de València i un a Galícia van haver de ser ahir suprimits.

La mateixa font va indicar que un total de 62.000 viatgers s'han vist afectats per incompliment dels serveis mínims, i va confirmar que el seguiment de la vaga ronda el 4%. Una xifra aquesta, que Juan Jesús García Fraile, secretari general del Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf), entitat que convoca aquesta vaga, va desmentir rotundament. En aquest sentit, Fraile va explicar que el seguiment és molt major i va dir que entre els afiliats del sindicat "arriba pràcticament el 100%". A més, el portaveu sindical va afegir que aproximadament un 80% dels maquinistes són afiliats de Semaf.

Serveis mínims a Catalunya

A Catalunya, la segona jornada de vaga dels maquinistes es va desenvolupar amb normalitat, complint-se així els serveis mínims en rodalies, mitjana i llarga distància i TAV a Catalunya. I tot plegat sense aglomeracions de viatgers, a causa, sobretot, perquè la jornada era festiva.

Fonts de Renfe van informar que divendres passat van deixar de circular uns 20 trens que haurien d'haver format part dels serveis mínims, la qual cosa va provocar algun retard. Aquest context no es va reproduir ahir, després que al llarg de la matinada i el matí es complissin els serveis mínims "al 100%", una normalitat que també es va fer palesa a la tarda.

A causa de la vaga, ahir van circular un 72% de trens TAV, el 63% dels trens Avant (mitjana distància a alta velocitat) i el 33% (un de cada tres) dels Rodalies, tal com així marquen els serveis mínims.

Mesures ocupacionals

El col·lectiu de maquinistes protesta per la demora de Renfe a posar en marxa diferents mesures en matèria d'ocupació i sostenibilitat acordades amb els sindicats, que inclouen un pla de sortides ordenades de personal i la promoció de nous ingressos en les diferents activitats del grup.

D'altra banda, els treballadors també lamenten la falta d'aposta pel transport de mercaderies per ferrocarril i la disminució de serveis de via estreta heretats de l'extinta Feve.