L

a Reserva Federal (Fed) ha optat per la prudència en un nou capítol de dubtes sobre el procés d'ajustament monetari als EUA, aquest cop a causa del "brexit" i la mala dada de creació d'ocupació de maig, i ha ajornat, un cop més, l'esperada pujada dels tipus d'interès. Quan al desembre de 2015 l'organisme encapçalat per Janet Yellen va elevar els tipus un quart de punt -la primera vegada que es prenia una mesura així en gairebé una dècada-, va suposar la constatació que els EUA havien deixat enrere l'aguda crisi financera de 2008, desencadenada per l'explosió de la bombolla immobiliària.

Els tipus es van situar entre el 0,25% i el 0,50%, i Yellen va arribar a afirmar que es projectaven fins a quatre ajustaments monetaris durant el 2016. No obstant això, des de llavors, el banc central nord-americà ha estat incapaç de fer un pas cap a l'ajustament.

En principi, va ser la volatilitat i incertesa sobre l'economia de la Xina, immersa en un procés de transició cap a un model més basat en la demanda interna; a la qual es van afegir els baixos preus del petroli, la forta apreciació del dòlar durant l'any passat i una debilitat global més gran del que projectada.

Després, al segon trimestre, el nerviosisme es va reobrir amb la convocatòria del referèndum sobre el Brexit i la volatilitat va tornar als mercats, a causa del paper de Londres com a centre financer global. "Va ser un dels factors per prendre la decisió. El brexit podria suposar importants conseqüències sobre els mercats financers", va reconèixer Yellen.

A això s'hi va afegir una sorprenentment fràgil dada de creació d'ocupació al maig als EUA, de tot just 38.000 nous llocs de treball i la pitjor en cinc anys, malgrat que la taxa d'atur es va situar en el 4,7.

"Gairebé amb tota seguretat, la Reserva Federal no tindrà oportunitat de realitzar cap acció almenys fins a la reunió de setembre", va assenyalar Rick Rieder, director d'inversions de renda fixa mundial a BlackRock.

Les properes reunions de la Fed estan previstes pel 26 i 27 de juliol, i per al 20 i 21 de setembre. De les dues, només al setembre està previst que comparegui en roda de premsa Yellen, el que inclina la balança a que l'alça dels tipus es produeixi llavors.

Entre alguns economistes, però, s'ha estès la idea que hi ha un problema de fons més gran en l'economia nord-americana associat a debilitats estructurals com la baixa productivitat.