El 70% de les grans empreses gironines han crescut en facturació, han augmentat plantilles i han exportat més durant el 2015. Aquesta és una de les conclusions que posa sobre la taula el darrer estudi 'Girona 100', elaborat per la consultoria KPMG, i que anualment registra l'evolució de les firmes líders a la demarcació. L'anàlisi constata com les empreses han consolidat una tendència iniciada el 2014, any en què les firmes van tornar a créixer en beneficis.

De fet, com recull l'estudi, aleshores els seus marges van arribar a augmentar fins a un 30%, trencant la tendència a la baixa que arrossegaven des del 2010. L'accés al crèdit ha deixat de ser una preocupació per als empresaris, però es mantenen velles reivindicacions, com la necessitat de reduir burocràcia o d'abaixar impostos per afavorir que les firmes siguin més competitives.

L'estudi que periòdicament elabora KPMG té dues parts diferenciades: una de quantitativa, que pren com a referència les darreres dades publicades (en aquest cas, del 2014) i una altra de qualitativa. Aquí, s'entrevisten els responsables de les 100 grans empreses de la demarcació. Aquest any, a més, per primera vegada, se'ls ha fet una enquesta per veure quina ha estat l'evolució de les firmes.Els resultats posen de relleu que la gran majoria de les empreses han crescut durant el 2015.

De fet, el 70% han augmentat plantilla, el 67% han incrementat facturació i el 64% han crescut en exportació. Les enquestes posen de relleu que, al llarg de l'any passat, les grans empreses gironines han recuperat quota al mercat estatal (sobretot, en consum i béns d'inversió) i que, a l'hora d'obrir-se a l'exterior, aposten pels mercats sud-americans, els països àrabs i també l'Àfrica.

Pel què fa a la resta d'empreses, l'estudi 'Girona 100' constata com la majoria que no han millorat números s'han mantingut igual (al voltant del 20% de les enquestades). I que tan sols un 4% s'han vist obligades a reduir plantilla i un altre 13% han vist com al llarg del 2015 els queia la facturació.L'autora de l'anàlisi, i directora de la Càtedra d'Empresa Familiar de la UdG, Pilar Marquès, explica que les firmes encaren aquest exercici "amb optimisme".

De fet, segons es desprèn de les respostes, set de cada deu empreses creuen que aquest 2016 serà un any "positiu o molt positiu". "Això demostra que s'han fet els deures i que han deixat de viure en un entorn hostil", concreta Marquès.La part qualitativa de l'estudi també posa de relleu que les grans empreses gironines tornen a accedir al crèdit. De fet, la majoria han augmentat l'endeutament. "El finançament ja no es veu com un problema, sinó com una oportunitat", explica la directora de la càtedra. Ara bé, al costat d'això, els empresaris continuen mantenint velles reivindicacions per arribar a ser més competitius. Les principals, que se'ls redueixi la paperassa amb l'administració i que s'abaixin els impostos.

Capgirar la tendència

La part qualitativa del 'Girona 100', de fet, ja s'anticipa amb l'apartat de l'estudi que recull dades quantitatives (les que es refereixen al 2014). Aquell any, i per sisè exercici consecutiu, les 100 empreses més grans de la demarcació van créixer en vendes. En concret, un 2,08%, arribant a facturar en conjunt fins a 85.106 milions d'euros (MEUR). Ara bé, per primera vegada des del 2010, l'estudi també constata com al costat d'aquest augment de xifra de negocis, també hi va haver un increment de la rendibilitat. O el que és el mateix, que el benefici de les grans empreses, en conjunt, va tornar a créixer. En concret, ho va arribar a fer fins a un 30% (passant dels 130 MEUR del 2013 als 170 del 2014)."Aquest és un dels punts interessants de l'estudi, perquè durant els anys de crisi ens trobàvem que la xifra de vendes de les empreses anava creixent, però la rendibilitat, per contra, queia", concreta el soci fundador de KPMG, Manel Blanco. "Ara, s'ha capgirat la tendència", hi afegeix.

Pes de l'empresa familiar

El darrer estudi 'Girona 100', el setè de la sèrie, també permet veure que l'empresa familiar té un gran pes al teixit empresarial gironí. De fet, només cal donar una ullada a les estadístiques. Del centenar d'empreses analitzades, 83 són familiars. I entre totes, aporten el 86% de la facturació global i ocupen el 89% dels treballadors (20.412 dels 23.003 empleats totals).Per sectors, aquell que sobresurt per damunt de la resta és el carni, amb gairebé una de cada quatre empreses incloses a l'estudi (en concret, 23). Per últim, el 'Girona 100' també recull com, al llarg del 2014, les grans empreses de la demarcació van accelerar la creació de llocs de treball. En conjunt, en van arribar a crear més de 1.500.I com a colofó, una curiositat. De les 100 empreses que facturen més a les comarques gironines, n'hi ha 55 que es mantenen al llistat des del primer estudi. Totes elles, entre els anys 2007 i 2014, van arribar a augmentar més d'un 15% la seva xifra de negoci.