???

La petita i mitjana empresa catalana no amaga la seva preocupació per les repercussions de la marxa del Regne Unit de la Unió Europea. Pimec ha resumit el seu posicionament alertant sobre els efectes del Brexit en les exportacions, el turisme i el sector immobiliari.

En aquest sentit, la patronal catalana ha recordat que el Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, representant el 6% aproximadament de les exportacions i importacions. Amb unes exportacions d'uns 4.000 milions d'euros i unes importacions de 2.600 milions d'euros el 2015, Catalunya registra així superàvit comercial amb el Regne Unit.

La patronal catalana de la petita i mitjana empresa adverteix que altres sectors perjudicats seran el turisme i l'immobiliari. El Brexit obre interrogants sobre la fortalesa dels exportadors catalans però també pel que fa al turisme britànic i les compres immobiliàries per part de ciutadans britànics.

La patronal catalana Pimec considera que la sacsejada als mercats financers està afectant la lliura esterlina, que s'ha situat al nivell més baix dels darrers 30 anys. De consolidar-se aquest tipus de canvi, va advertir la patronal catalana, les afectacions perjudicaran els exportadors catalans però també el consum, el turisme i l'adquisició d'immobles per part del ciutadans britànics. Pel que fa al turisme, el Regne Unit és el segon emissor de turistes a Catalunya.

Davant d'aquest escenari, Pimec fa una crida per agilitzar al màxim les negociacions i no allargar el període d'inestabilitat. D'altra banda, els representants de la petita i la mitjana empresa es mostren convençuts que s'entrarà en una certa estabilització dels efectes econòmics i de la paritat de la lliura i l'euro.