El tradicional 'boom' de les rebaixes de l'estiu ''ja no és com abans'' perquè en l'actualitat gairebé tot l'any s'ofereixen descomptes, dies o preus especials, segons explica a l'ACN Teresa Carreras, una compradora que sense aglomeracions ha aprofitat el seu dia de festa per passar per un gran magatzem de Barcelona a mirar les ofertes del primer dia de rebaixes. Des de la patronal del comerç català es coincideix amb aquesta reflexió i es reconeix que cada cop queden menys botigues que fan les rebaixes com s'haurien de fer: ''tenir un producte a la venda durant sis mesos a un preu determinat i el primer dia de rebaixes fixar un descompte'', segons Maria Rosa Eritja, president de la Confederació de Comerç de Catalunya.

Eritja també reconeix que algunes botigues del petit comerç aquest any també s'han apuntat a una campanya de descomptes especials abans de començar les rebaixes per poder neutralitzar el que ha estat un primer semestres baix en vendes. El primer mati de la campanya de rebaixes d'estiu del 2016 ha transcorregut sense grans aglomeracions en les principals botigues de cadenes tèxtils i grans magatzems del centre de la ciutat de Barcelona.

Els pocs compradors que hi havia, majoritàriament dones, podien triar i remenar les peces de vestir i entrar als provadors sense cues, res a veure amb les aglomeracions i cues a les caixes que hi havia fa uns anys el primer dia de vacances. Entre els compradors, la Montserrat es declarava una consumidora que no feia gaire cas a les rebaixes però que aquest divendres havia aprofitat venir el primer dia de rebaixes a un gran magatzem del centre de la ciutat a veure si trobava alguna peça de roba que li agradés i amb la seva talla. ''Has de venir el primer dia de rebaixes si vols trobar la teva talla'', explica aquesta consumidora.

En sentit contrari de la Montserrat actua la Maria Elena Flores que sí que és una tradicional militant de les rebaixes. ''Vinc a les rebaixes d'estiu i d'hivern sempre que puc'' assegura. La Maria Elena ha explicat que aquest divendres havia decidit venir el primer dia de rebaixes, sense una idea fixa del que volia comprar, però amb la intenció de veure si trobava peces de roba per a l'estiu a ''molt bon preu''. Una altra compradora consultada per l'ACN, la Pilar, ha explicat que tot i que havia decidit venir a fer una ullada a les rebaixes no ho feia habitualment. ''Jo sóc més del petit comerç i de la botiga del barri'' però, en aquesta ocasió, s'ha passat per un gran magatzem el primer dia de vacances ''per veure si trobava una oportunitat''.

Facua exigeix més controls

L'organització de consumidors Facua ha reclamat aprofitant el primer dia de vacances més controls en les rebaixes per evitar ''falsos descomptes i irregularitats'' que s'acostumen a donar en els períodes de rebaixes. En una enquesta realitzada per aquesta associació de consumidors, nou d ecada deu consumidors enquestats asseguren que van detectar falsos descomptes en les rebaixes d'estiu de l'any passat. El 88% dels enquestats va assegurar que els descomptes que observaven de diferents productes exposats a les botigues no eren reals.