Cal retrocedir fins a l'any 2008 (vegeu gràfic) per trobar un mes de juny més positiu pel que fa a reducció de l'atur a la província de Girona (les dades a Espanya i a Catalunya també són bones). Segons les dades fetes públiques ahir pel Ministeri d'Ocupació i de la Seguretat Social, la desocupació va caure un 7,15% respecte al maig i un 11,19% en relació al juny de 2015; a Girona hi ha, doncs, 39.318 persones que busquen feina i que estan inscrites a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Són 3.028 aturats oficials menys que al maig i 4.955 menys que ara fa just un any.

L'inici de la temporada alta turística explica en bona mesura aquesta tendència i, en correspondència amb això, el sector que més redueix la desocupació és el dels serveis, on l'atur es va reduir al juny de 2.369 persones. En aquest context, el mes passat es van signar 32.015 contractes (un 25% més que al maig), però d'aquests només 3.846 tenien caràcter indefinit, mentre que 28.846 van ser temporals. L'afiliació a la Seguretat Social també va créixer i es va situar en els 313.062 cotitzants, 9.029 més que al maig (això, en termes relatius representa una millora del 2,97%; en termes interanuals, de juny a juny, hi ha 11.835 cotitzants més, una millora d'un 3,93%).

Objectiu: 18 milions d'ocupats

En el conjunt d'Espanya, la xifra d'aturats es va reduir de 124.349 persones el juny i la xifra global es quedava en els 3.767.054; amb aquestes dades a la mà, ahir, des de Madrid, el secretari d'Estat d'Ocupació valorava l'"avanç" en l'afiliació a la Seguretat Social i gosava afirmar que els "18 milions d'ocupats estan a l'abast de la mà", alhora que repetia el mantra que l'estabilitat política -condicionada al fet que el PP sigui capaç de formar nou govern- i l'econòmica reforçaran aquesta tendència.

A Catalunya, les llistes del SOC es van aprimar de 46.973 persones i el total d'aturats registrats es va situar en els 450.060. Menys cofoïsta que el seu homòleg espanyol, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, tot i que celebrava l'"evolució positiva" de les dades de l'atur de juny, que se situen a nivells del 2009, alertava que la meitat de les persones sense feina es troben en situació d'atur de llarga durada. En aquesta línia, Ginesta assenyalava que "encara queda molta feina per fer" i que les polítiques actives del Govern dels propers anys aniran dirigides a "combatre" l'atur de llarga durada, que "s'està convertint en un problema social".

Precarietat i desprotecció

De la seva banda, els sindicats CCOO i UGT adevertien una vegada més de l'estacionalitat de l'ocupació -la contractació temporal representa el 88,68%-, un senyal de precarietat. UGT puntualitza que el gruix de la nova contractació se sustenta en salaris més baixos, jornades parcials i contractes de curta durada, mentre que CCOO denuncia que la reducció de les prestacions evidencia un augment de la desprotecció de les persones que es queden sense feina -en el cas de Girona hi ha 15.862 persones a l'atur que no reben cap tipus d'ajut.

Finalment, la patronal de les petites i mitjanes empreses, Pimec, feia una valoració "molt positiva" del fet que es compleixin tres anys de taxes interanuals negatives pel que fa a atur registrat a Catalunya.

Pimec, en la lína del secretari d'Estat d'Ocupació, subratlla la conveniència de disposar d'un Govern a Espanya "per continuar prenent les mesures necessàries" en la lluita contra l'atur.