Som Energia subministrarà electricitat procedent de renovables al poble d'Avià

Serà un dels primers municipis en funcionar íntegrament amb energia renovable

06.07.2016 | 11:11

La cooperativa Som Energia, amb seu a Girona, ha guanyat el concurs per dur a terme el subministrament elèctric del municipi d'Avià (Berguedà), que inclou les dependències municipals i l'enllumenat públic. L'adjudicació ha tingut un preu final de 79.000 euros i s'ha fet per a un període de dos anys. D'aquesta manera, Avià s'ha convertit en un dels primers municipis d'Espanya que funciona íntegrament amb energia renovable. Segons explica el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, al llarg d'aquest any el municipi ha impulsat diversos projectes per aconseguir un ús més efectiu de l'energia renovable, com ara la instal·lació de plaques solars, plaques tèrmiques, l'aïllament d'edificis o el canvi d'enllumenat públic per la tecnologia LED.

El municipi d'Avià té un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i també participa a la Xarxa per al Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, durant aquest any, el consistori ha fet diversos canvis per aconseguir un ús més efectiu de l'energia renovable com la instal·lació de plaques solars, plaques tèrmiques, aïllament d'edificis o el canvi d'enllumenat per LED. Així, Josep Subirana calcula que amb aquests canvis es podran estalviar 200.000 euros en quatre anys, més de la meitat de la factura energètica. Subirana ha explicat que Som Energia ha guanyat el concurs perquè «garanteix que tota l'electricitat sigui d'origen renovable, i aposta per una sèrie de condicions que no oferien les altres empreses com ara xerrades amb els ciutadans, monitoritzar el consum de l'energia dels edificis o l'assessorament individual per a les consultes que pugin fer els ciutadans».

Properament, l'Ajuntament proposarà a la Diputació una ajuda per fer el canvi de l'enllumenat municipal, que segons Subirana suposaria «un estalvi molt important». En concret, l'ajuda permetria canviar l'enllumenat públic a LED dels 548 fanals del municipi. L'acció, que es preveu impulsar el 2017, tindria un cost d'entre 150.000 i 200.000 euros. Subirana ha destacat que, en ple segle XXI, «la revolució recau en decidir on ens gastem els nostres diners, i els municipis hem de donar exemple i hem de ser els primers a gastar els nostres diners de manera ètica i socialment responsable».

Un total de 19 municipis tenen contractat el servei de la llum amb la cooperativa Som Energia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema