La Generalitat ultima una "nova versió" de l'impost a les nuclears per esquivar el veto del Tribunal Constitucional, que a l'abril va anul·lar la llei catalana que grava la producció d'energia elèctrica nuclear. El secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, va assegurar que la seva intenció és que l'executiu pugui aprovar la reforma d'aquest tribut "abans que acabi juliol" i, si no s'arriba a temps, "a principi de setembre", tot això "amb l'objectiu que l'impost torni a estar en vigor l'1 de gener de 2017".

Salvadó va recordar que l'Estat grava amb tres impostos diferents l'activitat de les centrals nuclears i que l'impost català, que havia d'aportar entre 45 i 50 milions a l'any, va ser vetat per l'Alt Tribunal, després d'un recurs presentat pel Govern, amb l'argument que suposava una "doble imposició".

Encara que no va revelar quin fet imposable ha buscat ara el Govern per intentar evitar el veto del TC, Salvadó s'ha mostrat "convençut" que el nou impost, que la Generalitat està "a punt de tancar", aconseguirà un "encaix" constitucional.

Aquest projecte forma part del pla del Govern, anunciat a mitjans de juny, per recuperar impostos propis que han estat derogats pel TC, una iniciativa amb la qual la Generalitat vol aconseguir, en primer lloc, que aquests tributs segueixin vigents i a la vegada fer "gestos polítics" en defensa del seu projecte polític.

En canvi, Salvadó va donar per fet que la recuperació de l'impost català sobre els dipòsits de les entitats de crèdit està en una fase "més embrionària" i haurà d'esperar "segurament a setembre" per ser aprovat pel Govern.

"Estem buscant fets imposables no gravats per l'administració de l'Estat que permetin no només fer un gest polític, sinó trobar un espai que ens permeti acabar aprovant aquest impost", va comentar Salvadó respecte a aquest tribut que també ha estat anul·lat pel TC i que va néixer el 2012 amb l'expectativa de recaptar 688 milions. A més d'aquests dos impostos, la Generalitat treballa per adaptar altres dues taxes a les recomanacions de la UE en matèria de competència.

Es tracta de l'impost sobre grans establiments comercials, al qual es donarà "una orientació ambiental" amb la finalitat d'adaptar-se a allò establert per la UE, i de l'impost sobre l'emissió d'òxids de nitrogen a l'atmosfera produïda durant l'enlairament i aterratge dels avions comercials. De fet, Salvadó va assegurar que el Govern aprovarà ja aquest mes la reforma d'aquest últim impost per incloure aquestes recomanacions de la UE.

El Govern preveu fer canvis també a l'impost sobre les estades en establiments turístics per incloure modificacions previstes a la llei acompanyament dels pressupostos del 2016, que no es va poder aprovar. D'altra banda, Salvadó va treure ferro al pronunciament del Constitucional del passat 7 de juliol, que va declarar inconstitucional una disposició addicional de la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2015. La disposició emplaçava el Govern a aprovar un pla en un termini de cinc mesos i a aplicar-lo en un any.