La Generalitat ha exigit a l'empresa Nylstar (Selva) un pla de viabilitat que garanteixi la continuïtat de l'empresa. La direcció ha presentat un ERO per acomiadar 155 dels 219 treballadors de la plantilla. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat que l'expedient els genera "dubtes" perquè deixarà al carrer la gran majoria dels empleats i, per això, demanen a la direcció que acrediti que té plans de futur per a la plantilla que es queda (61 treballadors). Aquest dijous, Ginesta s'ha reunit amb el comitè i la direcció de l'empresa per separat. "Volem salvar aquesta indústria històrica i molt arrelada a Blanes", ha defensat. Per altra banda, i després d'aquestes reunions, s'ha fet la primera mediació per arribar a un acord per les condicions de l'ERO. Les parts no han arribat a cap acord i s'han emplaçat a noves reunions el 26 i el 29 de juliol. Des del comitè asseguren que no és viable fer funcionar la fàbrica amb només 61 treballadors i que han perdut "la fe en la direcció".

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, s'ha reunit aquest dijous amb el comitè d'empresa de Nylstar de Blanes i, posteriorment i per separat, amb la direcció de l'empresa. La tèxtil ha presentat un ERO per acomiadar 155 dels 219 treballadors. En els darrers dies, però, hi ha hagut ball de xifres ja que, inicialment, l'expedient afectava 73 persones, es va ampliar a 185 i, finalment, afectaria 155 empleats.

La Generalitat ha exigit a la direcció que presenti un pla de viabilitat per acreditar que la fàbrica tirarà endavant amb només 61 treballadors. D'aquesta manera volen esvair el temor que tenen: que es tracti d'un "tancament encobert". La producció ha estat aturada quatre mesos i s'havia de posar en marxa al juliol, cosa que no s'ha produït. "Volem un projecte de viabilitat creïble per salvar l'empresa i els 219 llocs de treball", ha manifestat.

Ginesta ha assegurat que l'objectiu del Govern és "salvar Nylstar" i, per això, han demanat a la direcció que no continuï amb el període de consultes que preveu l'ERO fins que no presenti un projecte industrial de viabilitat. Aquest document, assegura, ha de servir per "tornar a guanyar-se la confiança perduda" de treballadors i dels mateix Govern, perquè reconeix que hi ha hagut un "Dragon Khan de xifres" amb l'ERO.

Fracassa la primera mediació

Després d'aquestes dues reunions, les parts estaven emplaçades a la primera trobada de mediació per acostar posicions i poder pactar les condicions dels acomiadaments. La reunió, però, ha acabat sense acord.

El secretari d'acció sindical de la UGT, Miguel Prados, ha assegurat que la planta no pot funcionar amb només 61 treballadors i que l'objectiu de la fàbrica és especular amb la venta dels terrenys, de 250.000 metres quadrats. "Si hi ha alguna cosa a darrere de la venta dels terrenys o algun inversor, que ho diguin", ha demanat.

Prados ha explicat que l'empresa argumenta que el pla de viabilitat que li demana el Govern ja està inclòs en la memòria de l'ERO. Tanmateix, el representant sindical ha exigit a l'empresa "més claredat". Les parts es trobaran novament el 26 de juliol en una nova mediació davant de la Inspecció de Treball.