El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar ahir que manté la taxa d'interès rectora en el mínim històric del 0 %, per impulsar el creixement i els preus a la zona de l'euro. Així mateix, el BCE també va decidir deixar inalterada la taxa d'interès de la facilitat marginal de crèdit, a la qual presta els diners a un dia, en el 0,25 %. D'altra banda, ambé ha mantingut la taxa d'interès als dipòsits dels bancs a un dia al -0,40 %, com esperaven els mercats. En aquest context, el BCE preveu que els tipus d'interès bàsics seguiran al nivell actual o més baixos durant un període de temps perllongat, «ben passat l'horitzó de les compres d'actius netes».

Així mateix l'entitat monetària va a mantenir el programa de compres de deute públic i privada per valor de 80.000 milions d'euros mensuals, almenys, fins a març de 2017 o més enllà en cas necessari fins que vegi un ajust sostingut de la inflació proper al 2 %.

En aquest context, el president del BCE, Mario Draghi, va declarar que els bancs de la zona euro han de reduir els seus crèdits morosos, en general, i les exposicions problemàtiques, en ser preguntat pels bancs italians. Draghi va destacar que la solvència dels bancs de la zona d'euro és ara molt millor que en 2009, després de la crisi financera, perquè han aplicat la nova regulació i per les noves mesures de supervisió. Però el president del BCE va posar l'accent que el principal desafiament de futur per als bancs de l'eurozona és la rendibilitat, tant els que tenen crèdits problemàtics com molts d'altres.

També va assenyalar que és la Comissió Europea (CE) la que ha de decidir si és adequat recolzar públicament als bancs de l'euro i que la normativa actual permet «flexibilitat en circumstàncies excepcionals».

El poder i la responsabilitat d'activar aquestes regulacions la té la CE», va dir Draghi. El Govern italià negocia amb la CE la possibilitat de recolzar financerament al sector bancari italià i no posar en perill l'estabilitat financera del país i de la resta d'estats de la zona de l'euro.