FA-Bankia és el grup espanyol més solvent en el pitjor escenari dels tests d'estrès, mentre que a la banda oposada, amb una ràtio de capital més ajustada hi ha el Banco Popular, segons les dades publicades per l'Autoritat Bancària Europea (EBA). Els sis grans bancs espanyols -Santander, BBVA, CriteriaCaixa, BFA-Bankia, Sabadell i Popular- resisteixen folgadament les hipòtesis més adverses dels test d'estrès, ja que són capaços de mantenir a finals de 2018 un nivell de capital de màxima qualitat CET 1 d'almenys el 5,5%, el mínim que exigeix ??el mercat.

No obstant això, entre les diferents entitats hi ha diferències i BFA-Bankia, amb una ràtio del 9,6%, es col·loca com la més solvent, per sobre de Banco Santander i BBVA, tots dos amb un 8,2%. A continuació hi ha el Banc Sabadell, amb un 8%, mentre que el Banco Popular -sense tenir en compte l'ampliació de capital duta a terme aquest any- es queda amb un 6,6%.

En els tests d'estrès publicats, als quals s'han sotmès 51 entitats de 15 països de la UE, no hi ha aprovats ni suspensos, encara que sí suficient informació perquè el mercat i els analistes coneguin les fortaleses i debilitats de les diferents entitats.

Les proves de l'EBA consisteixen a mesurar la capacitat de resistència de la banca en un escenari base en què l'economia no doni grans sorpreses i un altre estressat, el més interessant, per mesurar la seva capacitat de resistir futures turbulències econòmiques. efe/Ddg madrid