Madrid és la comunitat que té més dèficit fiscal, ja que supera el 9% del seu PIB, i duplica a Catalunya, que té una mica més del 4,5, segons les dades del Ministeri d'Hisenda, que ha publicat avui els resultats del Sistema de Comptes Públics Territorialitzats corresponent al 2013.

L'estudi ofereix una radiografia detallada de la distribució territorial dels pressupostos públics des d'una òptica de càrrega-benefici, tant pel costat de l'ingrés com de la despesa.

Aquest patró de repartiment de l'ingrés i la despesa públiques fa que, en termes generals, els saldos fiscals regionals es deteriorin segons augmenta el nivell de renda.

Segons els experts que han confeccionat l'informe, el saldo fiscal tendeix a empitjorar segons augmenta la renda per càpita, de manera que els territoris més rics generalment presenten dèficit fiscals, mentre que els de menor renda solen gaudir de superàvit.

Els fluxes redistributius entre regions, afegeixen, van ascendir el 2013 a uns 29.000 milions d'euros, el 2,9% del PIB i, des del punt de vista de les regions receptores netes (amb saldos fiscals positius), els fluxes d'entrada van representar un 5,6% del seu PIB, mentre que per a les regions contribuents netes, els fluxes de sortida van suposar un 5,9 % del PIB.

Així, Madrid té un saldo fiscal negatiu de 17.591 milions d'euros, molt per davant de Catalunya (8.800), Balears (1.511), Comunitat Valenciana (1.416) i Navarra (176).

Aquestes cinc comunitats són les úniques contribuents netes a la solidaritat interregional, mentre que la resta són receptores i la que més rep és Andalusia, amb 6.154 milions d'euros, seguida de Castella i Lleó, amb 4.612.

En termes de percentatge de PIB, la que més rep és Extremadura, ja que suposa el 16 % de la seva riquesa, encara que són a les ciutats de Ceuta-Melilla a les que més beneficia, en aportar el 22%.

Madrid també té un saldo fiscal negatiu en ingressos fiscals de 14.767 milions, així com en despesa pública (-2.824), mentre que Catalunya, que també té un saldo fiscal negatiu de 9.818, en canvi té un saldo positiu de 1.018 milions en despesa pública, segons aquest informe.

El següent quadre recull, per comunitats autònomes els saldos totals i en milions d'euros dels ingressos fiscals, de la despesa pública, el total de la despesa redistributiu i el percentatge que suposa sobre el PIB: