La UGT va presentar ahir, a Vic, un informe sobre l'ús fraudulent de les cooperatives de treball associades al sector carni català. Segons el sindicat, els treballadors de les anomenades «falses cooperatives» cobren un 34% menys que els treballadors inscrits al règim general de la Seguretat Social, tot i fer la mateixa feina, i treballen un 23% més d'hores. El secretari de Política Sindical de la UGT, Miguel Prados, denuncia que l'ús d'aquestes «falses cooperatives» constitueix una «pràctica habitual» en el sector de les càrnies i no una situació puntual i considera que les empreses fan servir les cooperatives per «reduir les condicions laborals». D'altra banda, el sindicat valora l'esforç de la Generalitat per posar en marxa la Taula de Concertació, però avisa que no deixaran de denunciar el que consideren unes «condicions d'esclavatge». Segons l'informe de la UGT, les dades de la Seguretat Social entre els anys 2008 i 2015 a les tres zones de Catalunya on es concentra la indústria càrnia -Girona, Ponent i Catalunya Central-, mostren que l'afiliació al règim general ha estat molt baix, mentre que les altes al règim d'autònoms s'han disparat. En concret, a les comarques gironines hi ha hagut un augment d'un 1,27% del règim general i un 92,53% als autònoms; a Ponent l'afiliació al règim general ha estat d'un 1,93%, mentre que les altes al règim d'autònoms ha estat del 20%, i a les comarques centrals el nombre d'afiliats al règim general ha baixat un 6%, mentre que les altes d'autònoms han incrementat més d'un 100%. Prados considera que aquestes dades demostren que l'externalització de plantilles a través de «falses cooperatives» o dels «falsos autònoms» és un «problema estructural» del sector carni i dels escorxadors d'aus i conills, «i no pas esporàdic o conjuntural, com volen fer veure algunes patronals». En aquest sentit, Prados ha denunciat que les empreses, en molts casos, «obliguen els treballadors a partir d'amenaces a fer-se autònoms si volen continuar treballant». A més, UGT precisa que la situació es veu agreujada pel fet que més d'un 40% dels treballadors de les cooperatives són persones immigrades, un grup «molt vulnerable que difícilment actua en defensa dels seus drets».

Pel que fa als sous i a les hores de treball, l'informe del sindicat alerta que les condicions laborals entre els treballadors de les «falses cooperatives» i els que estan afiliats al règim general de la Seguretat Social són molts diferents. Segons les dades d'UGT, un treballador d'una cooperativa del sector carni cobra un sou un 35% inferior al que cobra un treballador al qual se li aplica el Conveni Estatal de la Indústria càrnia.