L'empresa gironina Progust SL, que elabora i comercialitza sota marca Imperia Foie Gras, vol potenciar les exportacions a l'Àsia i obrir mercat als països àrabs. En aquesta estratègia d'internacionalització hi ajudarà la certificació de qualitat i seguretat alimentària IFS Food, la més exigent a nivell internacional, que l'empresa ha obtingut aquest 2016. Progust és la primera empresa del sector a Catalunya que rep aquesta certificació (i arreu de l'estat, només n'hi ha dues més que la tinguin). L'empresa gironina, que elabora i ven productes derivats de l'ànec i l'oca, processa anualment 120 tones de foie gras i 250.000 animals, majoritàriament procedents de granges de França. Aquest exercici, la firma preveu incrementar més d'un 10% la seva facturació.

Progust SL, que té la seu al polígon de Riudellots de la Selva, comercialitza foie gras i productes derivats de l'ànec i l'oca. El seu catàleg compta amb un centenar de referències, entre les quals hi ha elaboracions clàssiques de foie gras (com terrina mi-cuit o bloc), delicatessen, maridatges de sabors (amb Oporto, amb Pedro Ximénez), confits, pernils d'ànec i salses.

Nascuda l'any 1996, l'empresa s'ha posicionat sobretot dins el sector gourmet. Compta amb una cartera d'uns 600 clients, la meitat dels quals són botigues especialitzades i l'altra, restaurants.

Actualment, una de cada cinc vendes de Progust es fan a l'exterior. La seva marca Imperia Foie Gras es pot trobar a Itàlia, Portugal, el Regne Unit, Malàisia, Guinea, el Japó i a diversos països de l'Amèrica Central i del Sud, on Progust ha centrat la seva estratègia d'internacionalització en els darrers anys (Xile, Perú, Mèxic, Cuba, Veneçuela, Costa Rica i República Dominicana).

La primera a Catalunya

Ara, l'empresa vol continuar estenent-se a l'exterior. I en aquesta estratègia, per obrir-se camí, fa dos anys que es va proposar aconseguir la certificació de qualitat i seguretat alimentària IFS Food, controlada des d'Alemanya, i que és la més exigent a nivell internacional.

Per obtenir-la, Progust SL ha fet inversions d'uns 200.000 euros (sobretot, per adaptar processos de producció). Ara, l'empresa gironina s'ha convertit en la primera del sector a Catalunya -i la tercera de l'Estat- que ha superat l'examen.

L'administrador de Progust SL, Jordi Serra, explica que la certificació és un aval de qualitat, sobretot de cara a l'exterior. "Per entendre'ns, si féssim un símil, seria com tenir un doctorat; l'IFS Food ens dóna credibilitat davant dels mercats internacionals i assegura que ens adaptem a les exigències de qualitat", concreta.

Hong Kong i països àrabs

L'objectiu de la firma gironina és arribar a exportar el 25% de la seva producció l'any 2018. I per aconseguir aquest percentatge, Progust SL gira els ulls cap a dos destins: Hong Kong i els països àrabs. "Són mercats on el consumidor té un poder adquisitiu alt i on els productes occidentals gaudeixen d'una gran acceptació, sobretot a hotels i restaurants", indica Serra. I evidentment, precisa, per a una empresa del sector que hi vulgui entrar, és necessari tenir la IFS Food.

En paral·lel a aquest camí, l'empresa tampoc oblida el mercat que li reporta més del 70% de les vendes: el català i l'estatal. I aquí, vol continuar consolidant-se i potenciant les gammes més exclusives. "Estem preparant tota l'estratègia per llançar al mercat una línia nova de productes en semiconserva, amb els formats adequats a les tendències dels nous consumidors", avança l'administrador de Progust SL.

Tot i que la majoria dels productes de Progust SL són de gamma mitja-alta, l'empresa va treure ara fa un parell d'anys una nova línia de patés i mousses, dirigida a un consumidor més quotidià, que es ven a supermercats.

L'empresa gironina compta amb una fàbrica i un edifici d'oficines al polígon de Riudellots de la Selva que, en total, sumen 2.300 metres quadrats. Té una plantilla de vint treballadors i aquest exercici preveu incrementar la facturació més d'un 10%, seguint la línia ascendent dels darrers anys.