Els preus van caure de cinc dècimes a la demarcació de Girona al juliol en relació amb el juny, cosa que s'explica per l'inici de la campanya de rebaixes d'estiu que especialment ha afectat la cistella de productes del vestit i el calçat i del parament de la llar, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Naciona d'Estadística (INE).

La taxa interanual d'aquesta demarcació s'ha situat en -0,6%, una dècima més alta que la registrada al juny, i encadena set mesos seguits en negatiu. Amb aquest resultat, la inflació de la demarcació de les comarques gironines s'ha situat aquest mes de juliol dues dècimes per sobre de la mitjana registrada en el conjunt de Catalunya (-0,4%).

En el conjunt del Principat, els preus van caure sis dècimes, condicionats, també, per l'inici de les rebaixes d'estiu que han fet baixar els preus del sector del vestit i el calçat un 13,3% en relació amb el juny. Aquest comportament mensual ha deixat una inflació anual del -0,4%, dues dècimes més alta que al juny, i encadena sis mesos en negatiu. La taxa interanual de l'IPC s'ha mantingut aquest juliol en negatiu per les cistelles d'hotels, cafès i restaurants i per la factura elèctrica, on els preus, tot i haver pujat, ho han fet menys l'any passat. El sector dels carburants segueix ajudant a deixar la inflació en zona de deflació perquè els preus de les gasolines han baixat més que l'any passat.

A les comarques de Barcelona, els preus van caure sis dècimes al juliol en relació amb el juny, a causa, també de l'efecte de les rebaixes. D'aquesta manera, la taxa interanual d'aquesta demarcació s'ha situat en -0,2%, dues dècimes més alta que la registrada al juny, tot i que encadena sis mesos seguits en negatiu, el període més llarg fins ara registrat a la demarcació de Barcelona des de l'any 1992, quan l'INE va començar a publicar les dades de l'IPC per demarcacions provincials. La inflació de la demarcació de Barcelona s'ha situat aquest juliol dues dècimes per sobre de la registrada en el conjunt de Catalunya.

A Lleida, els preus van caure encara més, l'1% , també pels descomptes de temporada en el sector del vestit, el calçat i el parament de la llar. Així, la taxa interanual s'ha situat en -0,7% en aquella província, una dècima més baixa que la registrada al juny, i encadena set mesos seguits en negatiu. Finalment, a Tarragona, l'IPC va retrocedir dues dècimes al juliol en relació amb el juny, pels mateixos motius que a les altres tres províncies. En aquest context, la taxa interanual s'ha situat en el -0,9%, dues dècimes per sobre de la registrada al juny. A Tarragona la inflació encadena un any sencer en negatiu. Amb aquest resultat, l'IPC de juliol a Tarragona s'ha situat cinc dècimes per sobre de la mitjana registrada en el conjunt de Catalunya.

A Espanya, els preus van moderar dues dècimes la caiguda, tot i que van seguir la senda descendent, el -0,6 %, com a conseqüència de l'encariment dels aliments i begudes no alcohòliques. D'aquesta forma, l'IPC encadena dotze mesos sense creixement, amb onze descensos (el -0,9 % de setembre de 2015 va ser el major) i un mes pla (desembre de 2015).

El grup d'aliments i begudes no alcohòliques va presentar una taxa anual del 2,5 %, un punt més que al juny, a causa de la pujada dels preus de les fruites fresques i els llegums i hortalisses fresques, que van baixar fa un any. El transport, en canvi, va experimentar una caiguda del -4,1 %, una dècima per sota de la de juny, a causa que els preus dels carburants i lubrificants van baixar més l'any passat.