Les màquines de l'antiga Torraspapel de Sarrià de Ter -que va tancar l'octubre de 2014- es posen en marxa en període de proves aquest dimarts. El grup valencià Hinojosa va adquirir la fàbrica l'estiu passat i, des de llavors, ha estat remodelant les instal·lacions i ha construït una depuradora industrial. La previsió és que la producció arrenqui a partir del setembre. Llavors, tant l'empresa com l'ajuntament donaran els detalls dels plans de la nova paperera. A la planta hi treballaran una quarantena de persones i l'objectiu és que s'arribin a produir 90.000 tones anuals de paper, que s'usaran com a matèria prima a d'altres fàbriques del grup per fer cartró ondulat. Les instal·lacions ocupen una superfície total de més de 59.000 metres quadrats.

L'activitat a l'antiga Torraspapel torna a ser una realitat. Aquesta setmana es posen en marxa les màquines en període de proves. Segons la previsió de l'empresa, les primeres proves es faran aquest dimarts i caldrà analitzar el funcionament de la planta en les properes setmanes amb l'objectiu de començar a produir al setembre. Serà llavors quan des de l'empresa i des de l'ajuntament es convocarà una roda de premsa per explicar amb detall els plans de l'empresa.

Torraspapel va tancar l'octubre de 2014, quan tenia 132 empleats. Era la factoria més antiga del grup i la majoria dels treballadors (73) es van recol·locar a d'altres plantes. De la resta, 23 van anar a l'atur i 36 van entrar en un pla de rendes fins a la jubilació.

L'estiu passat, el grup valencià Hinojosa (amb seu a Xàtiva) anunciava la compra de la planta a través de la societat Papelera Sarrià S.L. En aquell moment, va adquirir tant la maquinària com els immobles i ja va anunciar que faria una inversió addicional per modernitzar les instal·lacions i, entre d'altres, construir una nova depuradora industrial.

Un any més tard, la planta està pràcticament a punt per començar a produir i les màquines s'han engegat en període de proves. L'objectiu, començar les primeres produccions de paper per a fer cartró ondulat al setembre i produir ja paper de qualitat el 2017. El paper que surti de Sarrià de Ter ha de servir de matèria prima per a d'altres plantes del grup. La previsió és arribar a una producció anual de 90.000 tones.

El potencial del grup Hinojosa

Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important a nivell estatal. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit una planta a Vigo (Vicusgraf) i també a València (SICE) -que integren la divisió Hinojosa Packaging- i també ha incorporat Industrials San Cayetano de Valladolid.

El grup ha invertit més de 150 MEUR durant els darrers cinc anys a les onze plantes amb l'objectiu de dotar-les amb les darreres innovacions tecnològiques per poder mantenir la seva posició de lideratge al sector.

El grup va tancar el 2014 amb una facturació de 270 MEUR i una producció global de 500 milions de metres quadrats. Actualment, compta amb una plantilla de 850 treballadors.