La Generalitat triga 79 dies de mitjana a abonar les factures als autònoms que li fan de proveïdors, segons un informe de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), publicat ahir. El conjunt de les comunitats tarda en pagar als autònoms una mitjana de 85 dies, segons dades del juny de 2016, una xifra que s'ha reduït en 16 dies en relació al desembre de 2015. Per la seva banda, l'administració central de l'Estat registra al juny una demora de 44 dies en pagar les factures, al mateix nivell que el desembre passat, mentre que les administracions locals tarden 64 dies de mitjana, 7 dies menys que a finals de 2015. El president de l'ATA, Lorenzo Amor, lamenta que les administracions continuen pagant «dolorosament tard» als autònoms. Segons l'ATA, les comunitats autònomes paguen de mitjana dos mesos més tard del que estableix la Llei.

Per a la realització d'aquest informe la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms, ATA, s'utilitza per al càlcul del període mitjà de pagament la data d'emissió de factures o lliurament de mercaderia fins al seu pagament efectiu, metodologia diferent a la utilitzada pel Ministeri de Hisenda, que utilitza des de la convalidació de la factura per part de l'administració competent fins al pagament efectiu. Això dóna un marge d'entre 28 i 32 dies, que és el que es triga de convalidar les factures per part de les administracions. «Els autònoms s'esperen 75 dies per cobrar un treball realitzat i en el qual s'ha invertit temps, material i esforç», afegeix Amor. «Però és encara pitjor si ens centrem en els terminis de pagament que mantenen les comunitats autònomes. Els governs regionals incompleixen la Llei sistemàticament. La Llei de Morositat és la que més insubmisos té, i la que menys es castiga, perquè ningú es castiga a si mateix. No obstant això excedir en dos mesos els terminis estipulats per llei no té cap tipus de sanció i hauria de tenir per ser recurrent i injustificat com venim demostrant en els informes d'ATA», assegura el president de la Federació.

Segons es desprèn de l'informe, els autònoms que esperen cobrar les seves factures de l'Administració central són els que abans liquiden els seus deutes, i tot i que incompleixen la Llei, paguen en una mitjana de 44 dies, el mateix període que fa sis mesos. L'administració local triga una mica més de dos mesos (64 dies) en pagar els seus deutes de mitjana. Aquest temps d'espera s'ha reduït en una setmana en el primer semestre. Si desglossem els temps de demora per comunitats autònomes, les que més es triguen de mitjana en pagar: 85 dies, gairebé dos mesos més tard que els que marca la Llei. Encara que cal assenyalar que el període mitjà de pagament s'ha reduït en 16 dies en sis mesos.

Extremadura, amb 155 dies de mitjana, juntament amb la Aragó, amb un període mitjà de pagament de 137 dies, Illes Balears i el País Valencià (114 dies de mitjana) i Regió de Múrcia (107 dies de mitjana), són les administracions de comunitats autònomes que més infringeixen la Llei de morositat i triguen entre quatre i cinc mesos a fer front als deutes que mantenen amb els seus proveïdors. Amb períodes mitjans de pagament de les comunitats autònomes superiors a la mitjana estatal (85 dies) se situen també Cantàbria, on els autònoms han d'esperar de mitjana 93 dies per cobrar els serveis prestats, Castella i Lleó, amb 89 dies de mitjana i Comunitat de Madrid, amb 88 dies; totes elles, per tant, amb una espera per al cobrament de les factures proper als tres mesos. A l'altre extrem, Navarra i País Basc fan front a les factures 41 i 42 dies respectivament.

L'estudi també analitza els terminis de pagament de les empreses privades als autònoms. De les dades d'ATA (veure taula) se'n dedueix que quan més gran és la companyia, més triga a pagar (132 dies en el cas de les empreses amb més de 1.000 treballadors, per exemple).