La plataforma d'inversió immobiliària on-line Inveslar és la primera empresa catalana que ha finançat la compra d'un pis a Barcelona, concretament al carrer Gran de Gràcia, a través de crowdfunding immobiliari. Es tracta d'un àtic tipus loft amb terrassa situat en un edifici noble, al cor de la capital catalana. L'objectiu de venda d'aquest immoble s'ha fixat en 60 mesos i s'espera aconseguir-ne una rendibilitat bruta del 64,07%. Inveslar està ja tancant el finançament d'un segon pis a Barcelona, al barri del Born, i té altres projectes en estudi, a punt de publicar-se a la seva web.

Fa només uns mesos Inveslar va vendre a l'Escala la primera casa de tot l'Estat finançada mitjançant el crowdfunding. En aquest primer projecte venut a client final, els inversors que van finançar la construcció de l'habitatge van obtenir una rendibilitat del 12,56% en només sis mesos. Hi van participar un total de 17 inversors amb aportacions a partir de 3.000 euros.

Operació patrimonial

El projecte del pis de Barcelona és una operació patrimonial: un cop elaborat el pla de negoci i tancat el procés de finançament i d'adquisició, l'actiu es posa en lloguer, i els dividends que genera es reparteixen mensualment entre els inversors i, quan s'assoleix el preu de venda prèviament estipulat en el pla de negoci publicat a la web d'Inveslar, es ven, i els inversors recuperen la seva inversió més les plusvàlues obtingudes en la venda del immoble. La societat formada per portar a terme aquesta operació es liquida i es dissol. Han format part d'aquesta operació de finançament un total de 69 inversors.

Inveslar proposa un tipus de microinversió que l'usuari pot efectuar completament on-line amb totes les garanties legals i societàries. Aquesta empresa, amb seu a l'Escala, obre la porta de la inversió immobiliària a tot tipus d'inversors, ja que permet invertir a partir de 100 euros en les operacions patrimonials i de 3.000 euros en les de venda. Per a cada projecte, l'empresa crea una societat de responsabilitat limitada (SL) i el publica a inveslar.com per aconseguir els inversors. Un cop aconseguit el 100% del capital per realitzar l'operació, es fa una ampliació de capital d'aquesta societat, i cada inversor rep una participació social per cada euro que inverteix. D'aquesta manera augmenten les garanties per a l'inversor, ja que és titular de la part de participacions socials que li correspon en funció de la seva inversió. Així, els diferents inversors són socis entre si, com a qualsevol societat limitada convencional. I és aquesta societat la que compra i comercialitza l'actiu immobiliari. «El fet d'haver estat la primera empresa de crowdfunding immobiliari que ha venut una casa valida el nostre model d'anàlisi financer i de les operacions, basat en el rigor, la prudència i una actitud conservadora», afirma Didac Figueras, responsable de màrqueting i operacions d'Inveslar.

«El nostre model de negoci -afegeix- no és nou: el com ho fem, sí. El fet de poder realitzar tot el procés on-line aporta comoditat a l'hora de realitzar les operacions i la tranquil·litat de poder comparar la inversió amb altres productes financers. En aquest sentit, la inversió immobiliària està en un gran moment, i pel que fa a rendiblitat no té rival».

Producte d'estalvi

Operacions com la del pis de Gran de Gràcia demostren, a parer de Figueras, que «accedir al mercat immobiliari ja és a l'abast de qualsevol inversor. Hem convertit la inversió immobiliària en un producte d'estalvi i, a diferència d'altres productes financers, aquest tipus d'operacions són senzilles, entenedores i l'inversor és qui decideix on vol invertir els seus diners».