L'operació tornada d'aquest cap de setmana comença amb els carburants d'automoció en tendència alcista després de les baixades de les primeres setmanes del mes, quan omplir el dipòsit era, de mitjana, un 2 % més barat que ara. Els combustibles, que s'han mogut aquest estiu en nivells que no es veien des de 2009, van marcar els seus mínims del mes just abans del pont d'agost amb 1,122 euros de mitjana per a la gasolina 95 i 0,996 euros per al gasoil.

Amb aquests preus, omplir un dipòsit de 60 litres costava 67,3 euros en el cas de la gasolina i 59,7 euros en el del gasoil, en mínims estivals de set anys i encadenant més d'un mes de descensos en tots dos casos. Des de llavors, i segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, els carburants han sumat dues setmanes a l'alça, per acabar aquesta setmana en 1,145 euros de mitjana per al litre de gasolina 95 i d'1,023 euros en el del gasoil. Amb aquests preus, un 2 % més cars en el cas de la gasolina i un 2,71 % en el cas del dièsel, omplir un dipòsit costa 68,7 euros i 61,3 euros, respectivament.

En xifres rodones, per al «ple» en gasolina cal desemborsar 1,4 euros més i pel de el gasoil, 1,6 euros més. En aquest mes, el petroli, el barril Brent, ha viscut una lleugera recuperació: va arrencar el mes en 42 dòlars i ara ronda els 49 dòlars. No obstant això, i segons expliquen des de la patronal petroliera AOP, l'evolució del barril petroli no marca tan directament l'evolució dels carburants, ja que aquests depenen de les cotitzacions de la gasolina i del gasoil, unes matèries primeres que representen a més solament un terç del preu de venda final. La resta són imposats i costos de distribució i comercialització, que pràcticament no varien. Des que va començar l'any, marcat en general per uns preus moderats dels carburants, la gasolina acumula una pujada del 0,35 %, mentre que en el gasoil és de l'1,69 %. No obstant això, si comparem amb els preus de les mateixes dates de l'any passat, la gasolina i el gasoil estan un 8,5 % i un 6,6 % més barats, respectivament. O el que és el mateix, per tornar de les vacances de l'any passat els consumidors havien de gastar-se uns 5 euros més a omplir els seus dipòsits de gasolina i 4 euros més en el cas del gasoil.

La Direcció General de Trànsit posa avui en marxa una operació especial per garantir la fluïdesa i la seguretat durant el cap de setmana, en el qual es preveuen 4,2 milions de desplaçaments de ciutadans que comencen o tornen de vacances i els de finalització de setmana. L'operació especial comença avui a les tres de la tarda i finalitzarà el diumenge a les dotze de la nit.