Les autoritats xineses estan investigant un possible frau massiu entre els fabricants de vehicles "verds" (híbrids i elèctrics) davant la sospita que van obtenir subsidis de forma irregular, va informar l'associació que agrupa la indústria automotriu local. Després de conèixer aquesta setmana les primeres sancions a cinc empreses per aquestes pràctiques, un dirigent de l'Associació de Fabricants d'Automòbils de la Xina va revelar que les autoritats han identificat altres companyies que van incomplir la normativa per aconseguir les ajudes oficials.

El vicesecretari general d'aquesta associació, Xu Yanhua, no va especificar, en comparèixer a la roda de premsa mensual del grup, quantes empreses haurien violat les regles, encara que informacions publicades per la premsa oficial apunten que podria haver-hi fins a 20 empreses més implicades en aquest frau.

El Ministeri de Finances de la Xina va anunciar dijous que sancionaria cinc empreses automobilístiques per cometre diverses irregularitats, com inflar les seves xifres de producció i vendes, per obtenir ajudes en un sector que és considerat estratègic per Pequín. Segons Finances, aquests cinc fabricants van captar subsidis per valor de 1.000 milions de iuans (134 milions d'euros).

El ministeri xinès va decidir retirar la llicència de fabricació i prohibir-li rebre més subsidis a una d'aquestes empreses, Suzhou Gemesa Coach Manufacturing, i les altres quatre van quedar vetades per a futurs programes d'ajuda estatals. El sector dels vehicles sostenibles o de "noves energies" és un dels prioritaris del Govern xinès, que així ho va incloure en el seu pla de modernització industrial "Fet a la Xina 2025" llançat l'any passat.