Catalunya ha perdut en les dues últimes dècades més indústria que comunitats com el País Basc, Madrid o la Comunitat Valenciana, encara que continua sent la que, de forma global, més aporta al PIB estatal (18,9%), seguida a poca distància de Madrid (18,8%), segons un informe del Cercle d'Empresaris.

L'estudi revela que, proporcionalment, Catalunya ha estat la que més punts percentuals de PIB industrial ha perdut en aquest període, concretament 8,9 punts, més que la Comunitat Valenciana (7,8 punts), Madrid (6,8 punts), el País Basc (4,8 punts) i Andalusia (2 punts).

Catalunya, una comunitat que al costat del País Basc és un dels principals motors industrials d'Espanya, tenia el 1995 una economia basada en els serveis (57,3 %) i en la indústria (27,1 % del PIB), mentre que vint anys després, el 2015, el pes industrial de Catalunya s'ha reduït al 18,2 %. En aquest sentit, l'estudi remarca que l'activitat industrial a Catalunya ha caigut en 14.000 milions d'euros (un 37% durant la crisi econòmica). Per contra, l'aportació del sector serveis ha crescut gairebé deu punts a Catalunya des de 1995, fins a suposar el 67,4 % del PIB, l'increment més alt registrat en les cinc comunitats autònomes que sumen el 66% del PIB nacional: Catalunya, la ?Comunitat de Madrid, el País Basc, la Comunitat Valenciana i Andalusia.

La preocupació pel descens de l'activitat industrial i per la tendència a la "terciarització" de l'economia catalana, cada vegada més dependent dels serveis, va portar ja el mes de juliol passat el Parlament a aprovar un resolució a iniciativa de tots els grups per a la creació d'un Pacte Nacional per a la Indústria.

Renda per càpita

Les cinc comunitats han duplicat la seva renda en aquestes dues dècades. Catalunya està 4.333 euros per damunt de la mitjana nacional, fixada en 23.300 euros l'any 2015, mentre que a Madrid la renda és 8.512 euros superior a la mitjana.