El 30% de les empleades domèstiques a Espanya cobren en negre

15.09.2016 | 00:00

El 30% de les treballadores del sector domèstic a Espanya treballa en negre, és a dir, no està afiliada a la Seguretat Social, segons un informe de l'Organització Internacional del Treball (OIT), que subratlla que la mitjana de la resta de col·lectius en treball no declarat és 10 punts menor, el 20%. L'informe, presentat ahir pel director de l'OIT, Joaquín Nieto, i l'autora Magdalena Díaz Gorfinkiel, sosté que les reformes legislatives de 2011 per regularitzar a aquest col·lectiu van suposar una important transformació, però la situació s'ha estancat i un total de 189.777 empleades de la llar no declara la seva feina.
Nieto va subratllar que la legislació «importa molt i té conseqüències, en aquest cas positives» i va recordar que, gràcies a aquestes mesures legislatives, la taxa de cobertura va passar del 42,9% el 2011 al 69,1% el 2015. No obstant això, aquest creixement «espectacular s'ha estancat i queden 200.000 persones, la majoria dones, que estan treballant però no estan afiliades».
Es tracta, va dir, d'aconseguir que s'afiliïn i per això va apostar per «un impuls legislatiu i noves reformes», que prevegin també el reconeixement a la desocupació, ja que el sector domèstic és l'únic col·lectiu laboral que no té dret a aquestes prestacions. L'informe subratlla que la formalització de bona part del sector domèstic aquests anys va contribuir a mitigar la destrucció d'ocupació durant la crisi, ja que sense aquestes, la caiguda d'afiliats a la Seguretat Social hauria estat més gran.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Ikea a l´aigüera, FNAC al sac

Ikea a l´aigüera, FNAC al sac

Mentre Salt vota si el gegant suec del moble hauria o no de recaure al poble, l'Espai Gironès...

L´empresa gironina Eurofirms compra Mnemon Group i es reforça a Espanya i Portugal

L´empresa gironina Eurofirms compra Mnemon Group i es reforça a Espanya i Portugal

Amb aquesta adquisició, el grup de recursos humans ja compta amb 80 delegacions i n'obre de noves...

Nova plataforma d´enviament massiu de SMS creada a Girona

Nova plataforma d´enviament massiu de SMS creada a Girona

Sinermedia, que de mitjana envia un 60 milions de missatges l'any, presenta a Madrid l'eina Mensagia...

Enllaços recomanats: Premis cinema