L´empresa Tegust, amb seu a Forallac, ha llançat al mercat aquest mes de setembre tres infusions d´alta qualitat fetes amb plantes aromàtiques cultivades exclusivament en territori català. Marialluïsa de l´Empordà, Camamilla de Linyola i Menta del Pirineu són els nous productes que estaran disponibles als bars, restaurants i hotels de Catalunya a partir d´aquesta setmana perquè els amants de les infusions puguin gaudir d´un producte local de gran qualitat.

Els tres productes tenen com a element diferencial la proximitat, ja que provenen exclusivament de l´entorn territorial català i arriben directament del productor: la Xarxa del Parc de les Olors de Catalunya. De l´encaix dels sobres d´infusió s´encarrega una entitat del tercer sector, el Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana de Palafrugell.

Tal com assegura Pep Mascarós, l´ànima i l´impulsor de Tegust, "em fa especial il·lusió ser la primera marca que treu al mercat unes infusions de proximitat amb un producte 100% català. Avui en dia és molt importat per al consumidor saber d´on és el producte i qui n´és el productor i a Tegust ho fem possible".

Creada a finals del 2014, l´empresa d´infusions Tegust té l´exclusivitat de l'aprovisionament d´herbes per a infusions en piràmide del Parc de les Olors, una xarxa d´una vintena de parcs catalans dedicats al cultiu i elaboració de productes derivats de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals.

Distribuïts a 16 comarques de la geografia catalana, cada parc s´ha especialitzat en el cultiu ecològic de certes plantes d´acord amb les condicions climàtiques i de sòl de cada zona per tal de maximitzar-ne les propietats. Tal com destaca Pep Mascarós, «hem analitzat recentment la camamilla del Pla d´Urgell i els resultats demostren que és una varietat amb un 25% més de principis actius que altres varietats comercials seleccionades".

"La Marialluïsa, un arbust originari d´Amèrica del Sud, ha trobat en el microclima del Parc de les Olors de Palamós, amb temperatures suaus al llarg de l´any, el lloc ideal que n´afavoreix el conreu. I la menta prové de Vilaller, a l´Alta Ribagorça", explica Mascarós.

Tal com assenyala Pilar Comas, creadora i coordinadora del Parc de les Olors: "Proposem un model de desenvolupament rural sostenible i el cultiu que es fa a cada parc respon als criteris de l'agricultura ecològica. Cada entorn, cada emprenedor i cada instal·lació tenen característiques pròpies que enriqueixen en tots els sentits el conjunt de la Xarxa". "Actualment representem el 80% del mercat de producció de planta aromàtica i medicinal ecològica autòctona", afegeix Comas.