El mercat del cicloturisme creix i ajuda a fugir del model de «sol i platja»

Les Vies Verdes de Girona són un cas emblemàtic entre les espanyoles, amb registres d'1,5 milions d'usuaris el 2010

27.09.2016 | 07:13
Les curses són un reclam per als cicloturistes a Amer i a altres municipis de les comarques gironines
Les curses són un reclam per als cicloturistes a Amer i a altres municipis de les comarques gironines

El cicloturisme és un mercat «encara per explotar» per la patronal de bicicletes, malgrat que ja factura al voltant de 1.620 milions d'euros a Espanya. Un model «desestacionalitzat» que fuig del «sol i platja», com ha defensat aquesta setmana passada l’Associació de Marques i Bicicletes d'Espanya (Ambe) a la fira Unibike.

Segons l'informe L'impacte econòmic del cicloturisme a Europa, elaborat per la Junta d'Andalusia i Vies Verdes-Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE), s'estima que aquest model turístic factura entorn de 1.620 milions d'euros anuals a Espanya, una xifra que puja als 44.000 milions si es comptabilitza tot Europa.

El secretari general d’Ambe, Carlos Núñez, assenyala que «malgrat ser un model de turisme que convé, perquè desestacionalitza l'oferta i fixa la població a l'entorn rural», a Espanya s'han fet només «alguns petits passos en comparació al gran potencial que aquest model té».

Núñez assenyala que Espanya està encara lluny d'altres mercats més desenvolupats, com l'alemany (11.370 milions d'euros), el francès (7.490 milions) o el britànic (2.840 milions), les tres «potències» cicloturistes d'Europa.

«No té sentit ser el segon o tercer país més visitat del món i estar lluny d'altres països europeus en turisme de bicicleta», afirma Núñez, que concreta que Catalunya i País Basc són les comunitats «més pioneres» d'Espanya.

Segons dades facilitades per la Generalitat, aquí es van concedir 19.603 llicències cicloturistes de 2012 a 2015, la majoria de les quals eren permisos per a rutes per davant de llicències de bicicletes tot terreny (BTT) (les dues modalitats més habituals de cicloturisme).

El director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), Xavier Espasa, destaca la riquesa que genera aquest model turístic i assenyala que per això «forma part de l'estratègia turística de Catalunya com a producte que contribueix a la desestacionalització i al reequilibri territorial de fluxos turístics».

A la resta de comunitats, des d'Ambe assenyalen que ja «van avançant» i posen d'exemple la Zona Zero d'Ainsa al Pirineu Aragonès, on la BTT va generar un impacte econòmic de cinc milions d'euros el 2015 a la regió de Sobrarbe, equivalent a un total de 55.000 pernoctacions, segons ha explicat el govern d’Aragó.

Ambe concreta que els principals pols d'atracció del cicloturisme a Espanya, més enllà dels Pirineus, són l'illa de Mallorca, la ruta de la Plata, el camí de Santiago, les vies verdes d'Andalusia i el Camí del Cid.

Respecte al perfil que té el cicloturista, la publicació de la Junta d'Andalusia estima que un visitant que pernocta es gasta de mitjana 57,1 euros diaris: 23 euros van destinats a l'allotjament, 17 euros en menjar i 17 a altres despeses, com transports locals, amb una estada mitjana de 7,7 dies i una despesa total de 439 euros.

Pel que fa al nombre d'excursions d'un sol dia a l'any, a Espanya se n'efectuen una mitjana de 80 milions, una xifra superior a la de Grècia (21 milions) i Portugal (7 milions), però inferior a Itàlia (103 milions), Regne Unit (149 milions) i Alemanya (607 milions). Respecte als viatges amb pernoctació, a Espanya es comptabilitzen una mitjana de 890.000 trajectes d'aquest tipus, lluny dels 4,6 milions d'Alemanya, el líder europeu.

Ambe, organitzador de la fira internacional de la bicicleta Unibike, que s'ha celebrat aquesta setmana a Madrid, ha demanat al nou Govern que doni a la bicicleta el «necessari impuls polític que precisa» per posicionar el país com a referent.

El cas de Girona
Segons el mateix estudi andalús, les Vies Verdes de Girona són un cas emblemàtic entre les espanyoles. L’any 2010 van registrar 1,5 milions d’usuaris al llarg dels seus 125 quilòmetres d’itineraris, dels quals 45.000 eren cicloturistes. A més, el consorci creat per a la gestió de les Vies Verdes va passar d’una persona empleada el 2003 a nou ­con­tractades amb dedicació exclusiva el 2014.

Finalment, l’informe evidencia també que l’aparició de noves empreses relacionades amb el cicloturisme no ha deixat d’augmentar des del 2004.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L´atur a Girona se situa per sota del 15% i retalla distàncies amb l´època precrisi

A finals del tercer trimestre hi havia 56.000 persones sense feina; l'últim any s'han creat 13.000...

El mercat de treball gironí en cinc gràfics

El mercat de treball gironí en cinc gràfics

Evolució històrica de l'ocupació i l'atur per sectors productius a les comarques gironines segons...

Enllaços recomanats: Premis cinema