El director de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per a Espanya, Joaquín Nieto, va assegurar que una de les mesures més ràpides per treure de la pobresa els que ja tenen feina és millorar el salari mínim i va destacar que l'economia espanyola té marge per a una pujada important. El director de l'OIT va explicar que l'organització que dirigeix no té competències ni ha de dir quant ha de pujar el salari mínim, matèria reservada per als agents socials.

No obstant això, va argumentar que en un escenari d'enorme devaluació salarial com l'espanyol, "la productivitat ha crescut moltíssim i el marge que dóna aquest creixement permet una millora sensible en la quantia d'aquest salari".

Nieto va recordar que a Espanya hi ha persones que tenen feina "però segueixen sent pobres" (joves i autònoms en la seva majoria) i 700.000 llars que no reben cap ingrés, i en aquest context va plantejar la primera exigència: l'ocupació decent, és a dir, "amb drets, sense discriminació, en condicions saludables, amb una remuneració suficient per viure dignament i protecció social".

Situació "paradoxal"

El responsable de l'OIT va explicar que Espanya està assistint a una situació "paradoxal", ja que després de dotze trimestres de recuperació econòmica, no hi ha recuperació social i això converteix el país en una economia "fràgil i vulnerable".

En la seva opinió, això no vol dir que Espanya estigui amenaçada per la recessió, però sí que exigeix que el Govern que es conformi, després d'aquest impàs polític, col·loqui la recuperació social "al nord" de les seves polítiques econòmiques, cosa que, a més, haurà de transmetre a Europa.