Els preus de la fruita s'han recuperat després de dos anys de crisi, però els productors s'han quedat sense capacitat per invertir. Així ho va assegurar el sindicat Unió de Pagesos, que va reclamar un nou pla d'ajuts que doni aire al sector per tirar endavant. Segons Unió de Pagesos, el compte de resultats dels productors de préssec i nectarina aquest any serà positiu, però amb molt poc marge de benefici, perquè les liquidacions tot just superen els costos de producció. Per això continuen reclamant mesures com un observatori que aporti transparència als preus i un pla d'ajuts perquè els pagesos puguin renovar les finques i plantar les va

rietats més rendibles.

D'altra banda, Unió de Pagesos va acusar els responsables de la llotja de Mercolleida de fer "molt mal" al sector per haver marcat la setmana passada uns preus excessivament baixos per a calibres grans de poma Golden i els van demanar que pleguin. El sindicat va fer valoració del sector de la fruita dolça en el marc de la 62a Fira de Sant Miquel de Lleida.

Segons el sindicat, després d'una campanya "nefasta", la del 2014, i una altra també dolenta l'any passat, amb preus de referència que van caure entre un 30% i un 50%, en la d'aquest 2016 s'han recuperat les cotitzacions de la fruita d'os a nivells similars als dels anys 2012-2013, considerats "normals", amb liquidacions per al préssec i la nectarina al voltant dels 30-35 cèntims el quilo.

"Els comptes de resultats seran positius però en cap cas suficients com per compensar dues campanyes seguides amb preus per sota dels costos de producció, i per tant, els pagesos no tenen capacitat d'invertir", va insistir el responsable nacional del sector de la fruita dolça d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues.