Les vendes de cava al conjunt de l'estat espanyol han crescut aproximadament un 3% durant els primers sis mesos de l'any. És l'estimació que fa la DO Cava, que constata que està augmentant especialment la venda de productes Reserva i Gran Reserva. "La recuperació econòmica sembla que s'està reflectint en el cava", va afirmar el president del Consell Regulador, Pere Bonet.

D'altra banda, la DO Cava treballa per començar a comercialitzar el cava de "Paratge Qualificat", en una nova categoria aprovada el passat mes de juny per identificar els productes de "màxima qualitat". Bonet va avançar que aquest proper Nadal hi haurà aproximadament set elaboradors que posaran a la venda les primeres ampolles.

A l'espera de tancar les dades definitives de la primera meitat de l'any, Pere Bonet es va mostrar esperançat davant el comportament constatat dins el sector, amb un repunt de les vendes al mercat intern a totes les categories, especialment les "Premium". Alhora, la DO Cava també percep un lleuger augment en les exportacions. Així, Bonet va destacar que Alemanya i Bèlgica són dos països on les vendes s'"estan recuperant", alhora que al Regne Unit també repunta el consum.

Bona situació a França

Dins els països de la Unió Europea, el Consell Regulador va destacar especialment la situació que es produeix a França, on el cava ven una mitjana de 8 milions d'ampolles. "És paradoxal, perquè això significa gairebé el doble de les ampolles de xampany que es venen a Espanya", va explicar.

Pel que fa a la verema, que és a punt de donar-se per finalitzada, Pere Bonet va garantir que les varietats més tardanes estan compensant l'escassetat de Macabeu i Chardonnay, que es van collir a mitjans d'agost. Malgrat que s'havia vaticinat que hi hauria un descens de quilos veremats per la manca de pluges, Bonet va assegurar que la mitjana finalment serà "similar" al volum aconseguit l'any passat.

Amb tot, el temor inicial a la caiguda del volum de raïm va provocar un increment de preus a l'inici de la campanya. "Es va parlar molt de la sequera perquè va afectar moltíssim la maduració, després d'haver tingut una brotació extraordinària", va recordar, admetent que es va produir una certa "psicosi" entre els elaboradors per comprar més raïm.

Possible increment de preus

En aquest sentit, Pere Bonet va afirmar que el raïm que s'ha pagat més car "tindrà conseqüències en el temps" pel que fa a les ampolles de cava. Va matisar, però, que els elaboradors repartiran l'increment de forma progressiva, i va augurar que "probablement aquest any alguns preus s'incrementaran un 7% i el proper any ho faran un 10%?".

A partir d'aquest Nadal, amb la categoria "Paratge Qualificat", Pere Bonet va assegurar que la DO Cava disposa ara d'un producte "situat a la cúspide de la piràmide qualitativa del vi".