El 28,1% del treball domèstic de la Unió Europea es fa a Espanya

En aquest sector hi ha 500.000 persones, la majoria dones estrangeres, segons un estudi de la UGT

03.10.2016 | 07:15

Espanya comptabilitza el 28,1% del total de l'ocupació domèstica de la Unió Europea (UE), segons un informe de la UGT que assegura que moltes famílies han hagut de recórrer a treballadors domèstics per cobrir serveis i prestacions que les administracions públiques han deixat de facilitar.
Segons aquest informe, titulat "La solució del Govern a les retallades de l'Estat del benestar", a Espanya, més de 500.000 persones, majoritàriament dones de nacionalitat estrangera, estan ocupades en el sector domèstic, una feina que s'ha fet més precària amb la crisi amb dèficit de drets i baixos salaris, respecte a la resta de població treballadora. A més, el treball domèstic a l'Estat representa el 3,4% del total de l'ocupació, el percentatge més alt de la UE, només per darrere de Xipre (3,6%), un dels països amb menys serveis socials.
No obstant això, l'ocupació en serveis socials i assistència a establiments residencials a Espanya suposa el 2,5% del mercat laboral del país, dos punts per sota de la mitjana europea. L'informe de la UGT evidencia que països com Finlàndia o els Països Baixos, on els serveis socials i assistencials suposen el 9 i el 8,6%, respectivament, el treball domèstic tot just arriba al 0,3% i el 0,02%. Amb això, la UGT vol demostrar que hi ha una relació inversa entre el volum d'ocupació en el sector domèstic i el treball en activitats socials i assistencials, minvades després de les retallades derivades de la crisi.
A més, l'estudi posa en relleu que el progressiu empobriment de les famílies ha tingut una repercussió directa en el salari i la jornada dels empleats de la llar, amb una sobrerepresentació de dones immigrants. El 2014, el salari mitjà en el treball domèstic era de 745 euros, un 60,3% inferior al salari mitjà total espanyol. A mesura que ha avançat la crisi, el pressupost que les famílies dedicaven a pagar als empleats domèstics ha caigut. El 2011, les famílies dedicaven l'1,15% del seu pressupost al pagament d'aquests salaris i un 0,3% de la seva Seguretat Social. El 2015, el destinat al pagament del salari era del 0,9% i el corresponent a la Seguretat Social, el 0,07%.
A conseqüència de la crisi, predomina el treball a temps parcial. Així, el 2015, el 54,2% de la població ocupada en el treball domèstic ho feia a temps parcial, el percentatge més alt en totes les branques d'activitat, i el salari mitjà era de 378 euros. Per això, UGT reclama que s'iniciïn els tràmits per a la ratificació del conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre treball decent per a treballadors domèstics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Lidl busca alguns socis immobiliaris per créixer al mercat espanyol

La cadena alemanya té la intenció de desenvolupar promocions de nova construcció que...

Gegants del sector de la distribució recluten «community managers»

Gegants del sector de la distribució recluten «community managers»

Allau de sol·licituds a les ofertes de Mercadona i Lidl: busquen professionals que els ajudin a...

Una eina que prediu els atacs d´epilèpsia guanya la Mostra d´Emprenedors

Una eina que prediu els atacs d´epilèpsia guanya la Mostra d´Emprenedors

MJN Neuroserveis crea un dispositiu capaç d'avançar entre uns deu segons i un minut les crisis

El Brexit i els efectes de «tancar fronteres»

El Brexit i els efectes de «tancar fronteres»

La xenofòbia fa trontollar l'economia britànica

Enllaços recomanats: Premis cinema