Espanya comptabilitza el 28,1% del total de l'ocupació domèstica de la Unió Europea (UE), segons un informe de la UGT que assegura que moltes famílies han hagut de recórrer a treballadors domèstics per cobrir serveis i prestacions que les administracions públiques han deixat de facilitar.

Segons aquest informe, titulat "La solució del Govern a les retallades de l'Estat del benestar", a Espanya, més de 500.000 persones, majoritàriament dones de nacionalitat estrangera, estan ocupades en el sector domèstic, una feina que s'ha fet més precària amb la crisi amb dèficit de drets i baixos salaris, respecte a la resta de població treballadora. A més, el treball domèstic a l'Estat representa el 3,4% del total de l'ocupació, el percentatge més alt de la UE, només per darrere de Xipre (3,6%), un dels països amb menys serveis socials.

No obstant això, l'ocupació en serveis socials i assistència a establiments residencials a Espanya suposa el 2,5% del mercat laboral del país, dos punts per sota de la mitjana europea. L'informe de la UGT evidencia que països com Finlàndia o els Països Baixos, on els serveis socials i assistencials suposen el 9 i el 8,6%, respectivament, el treball domèstic tot just arriba al 0,3% i el 0,02%. Amb això, la UGT vol demostrar que hi ha una relació inversa entre el volum d'ocupació en el sector domèstic i el treball en activitats socials i assistencials, minvades després de les retallades derivades de la crisi.

A més, l'estudi posa en relleu que el progressiu empobriment de les famílies ha tingut una repercussió directa en el salari i la jornada dels empleats de la llar, amb una sobrerepresentació de dones immigrants. El 2014, el salari mitjà en el treball domèstic era de 745 euros, un 60,3% inferior al salari mitjà total espanyol. A mesura que ha avançat la crisi, el pressupost que les famílies dedicaven a pagar als empleats domèstics ha caigut. El 2011, les famílies dedicaven l'1,15% del seu pressupost al pagament d'aquests salaris i un 0,3% de la seva Seguretat Social. El 2015, el destinat al pagament del salari era del 0,9% i el corresponent a la Seguretat Social, el 0,07%.

A conseqüència de la crisi, predomina el treball a temps parcial. Així, el 2015, el 54,2% de la població ocupada en el treball domèstic ho feia a temps parcial, el percentatge més alt en totes les branques d'activitat, i el salari mitjà era de 378 euros. Per això, UGT reclama que s'iniciïn els tràmits per a la ratificació del conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre treball decent per a treballadors domèstics.