El Fons Monetari Internacional (FMI) va insuflar aire ahir a l'economia d'Espanya, en elevar les previsions de creixement per al 2016 mig punt, fins al 3,1%, i per al 2017 una dècima més, fins al 2,2%, la qual cosa la manté al capdavant de les principals economies de la zona euro.

Encara que la revisió a l'alça del creixement espanyol per a aquest any és la millor entre les principals economies de l'euro respecte a les projeccions anunciades al juliol, el Fons adverteix de la progressiva moderació a mitjà termini del ritme de creixement de fins a l'ordre de l'1,5% anual. "A Espanya s'espera que el creixement es mantingui en general estable en 2016 i es moderi del 3,1% al 2,2% per 2017", subratlla l'informe de capçalera de l'organisme Perspectives Econòmiques Globals, que compara les dades amb les de 2015, quan el creixement va ser del 3,2%, i que no esmenta la incertesa política provocada per gairebé un any amb un Govern en funcions.

La previsió del Fons per aquest any és lleugerament superior a la del Govern espanyol, situada en el 2,9%; encanvi la previsió per al 2017 és una dècima inferior a la del Govern, que la situa en un 2,3%.

Espanya, no obstant això, seguirà amb una de les taxes de desocupació més altes de la zona euro, malgrat que l'atur registra una evolució a la baixa els últims mesos; en aquest context, s'estima que aquest indicador tanqui l'any al 19,4% i que se situï en el 18% el 2017 (el 2015 va tancar en el 22,1%). Si bé la situació política no és citada en l'informe, en la roda de premsa de presentació del document els portaveus del Fons sí que en van parlar. "Hem pujat les previsions per 2016 malgrat la perllongada incertesa política per dues raons: l'economia ha tingut un fort comportament en la primera meitat de l'any i l'ambient extern ha estat més benigne de l'esperat", va exposar Gian Maria Milesi-Ferretti, director adjunt del Departament de Recerca de l'FMI.

Deute i dèficit

"Però de cara al futur, Espanya haurà de reprendre l'ajust fiscal gradualment", va afegir, "atès que el deute públic ha assolit el 100% del PIB i que el dèficit fiscal ha superat els seus objectius, en part pel fet que hi ha incertesa política davant l'absència d'un Govern amb plenes funcions per donar-hi suport".