Treballadors «del Tercer Món»

Els sindicats UGT i CCOO convoquen una manifestació per defensar la "feina digna" i per denunciar la "importació" d'un "model d'explotació laboral" que veuen "tercermundista"

07.10.2016 | 07:19
Manifestació sindical a Lloret en suport de la plantilla del Marina Sand.

Potser ho fan amb la boca petita, perquè els riscos hi són -inestabilitat política a Madrid; Brexit al Regne Unit, que de moment es tradueix en una devaluació històrica de la lliura esterlina; endeutament mundial elevat, que segons el Fons Monetari Internacional (FMI) el 2015 va fregar els 152 bilions de dòlars; bancs, com el Deutsche Bank, en hores baixes altra vegada...-, però les dades macroeconòmiques condueixen a pensar que la recuperació és entre nosaltres -el mateix FMI, sense anar més lluny, pronosticava que Espanya creixerà per sobre del 3% aquest 2016. El pla general apunta que la crisi comença a remetre, però el més local, segons els sindicats UGT i CCOO, no convida a l'optimisme, sobretot en l'àmbit de les relacions laborals i, més concretament, en les condicions laborals dels treballadors.

I, demà, divendres 7 d'octubre, la commemoració del Dia Internacional del Treball Digne és un bon pretext, apunten els responsables d'ambós sindicats a la província de Girona, per denunciar que a casa nostra, des que va arribar la crisi, "hem importat el model d'explotació laboral que apliquen els països del Tercer Món", es lamentava, ahir, el secretari general d'UGT Comarques Gironines, Xavier Casas. Sosté aquest sindicalista que hem entrat en "l'era de la precarietat", on els contractes temporals, a temps parcial i amb remuneracions baixes s'estan convertint en "la norma". Per expressar rebuig al panorama que descriuen, els sindicats han convocat una manifestació a Lloret de Mar, demà, a partir de les 12 del migdia.

Parla Casas d'"explotació" i, fins i tot, d'"esclavatge". D'una jungla laboral on els convenis cada vegada es respecten menys -"les empreses multiserveis són com un càncer"- i on els empresaris "pirata" -cita els casos de Nylstar, a Blanes, i de l'hotel Marina Sand, a Lloret de Mar, immersos en processos dràstics d'ajustament/destrucció de plantilles- es passegen amb força "impunitat". "El 80% dels contractes que se signen a les comarques de Girona són precaris, parcials i fins i tot per hores", afegeix el secretari d'Organització de CCOO a Girona, Antonio Ferro, que lamenta que "s'ha arribat a un punt" que "els treballadors actius s'equiparen als aturats (en poder adquisitiu), ja que molts tenen problemes per arribar a finals de mes". Per no parlar dels falsos autònoms, apunta Xavier Casas, treballadors que sobre el paper treballen per compte propi, però que a la pràctica esdevenen uns assalariats de segona, amb menys drets, "que cobren de mitjana un 47% menys de salari (si se'ls compara amb els de règim laboral), tot i que treballen, de promig un 23% més d'hores". Unes condicions que, assenyalen UGT i CCOO, són més habituals en sectors com "el carni (en el cas dels falsos autònoms, que segons UGT han crescut un 20% els últims anys), el comerç o el turisme (pel que fa a contractes precaris)".

Avís a la patronal
En aquest context, els sindicats demanen "un major compromís" de les administracions en la lluita contra la precarietat, i avisen dels riscos que comporta l'externalització de serveis. I posen exemples: primer, el del servei de neteja de la presó del Puig de les Basses (Figueres), on els treballadors cobren els sous amb retard, extrem que fonts del Departament de Justícia van confirmar ahir; no obstant això, les mateixes fonts expressen compromís de treballar perquè el problema no es repeteixi. Segon, el del servei d'atenció domiciliària de l'Ajuntament de Girona, que ofereix una empresa subcontractada i que ha motivat queixes dels treballadors per les condicions laborals; fonts del consistori reconeixen que hi ha malestar a la plantilla i que s'ha creat una comissió de seguiment per resoldre la situació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema