Unes 200 persones s'han manifestat pels carrers de Lloret de Mar aquest divendres amb motiu del Dia Mundial pel Treball Digne. L'acte, convocat per UGT i CCOO, ha començat davant de l'hotel Marina Sand -antic Selvamar-, un dels quatre establiments que va haver de tancar aquest setembre després que es descobrís que estava connectat de forma fraudulenta a la xarxa elèctrica i que pertanyia a un mateix propietari. Amb la pancarta 'Ocupació digna sí, retallades socials no!', els treballadors s'han manifestat pels carrers denunciant l'empitjorament de les condicions laborals arran de la crisi i reclamant que una altra sortida a la crisi és possible. El fet que enguany s'hagi escollit aquest municipi és perquè representa un model de turisme "low cost" que els sindicats defensen que cal canviar. En aquest sentit, valoren molt positivament que l'Ajuntament hagi decidit no acollir activitats com el Saloufest però reclamen un canvi de model amb més diàleg social i la millora de les condicions dels treballadors. "Volem un turisme de qualitat que ha de començar amb la manera de tractar el personal i les condicions laborals", ha subratllat el secretari general d'UGT a Girona, Xavier Casas.

Amb crits de "Volem un treball digne per a tothom", els 200 participants de la manifestació han començar la marxa des de l'hotel Marina Sand -antic Selvamar- i han recorregut pel centre fins arribar davant de l'Ajuntament de Lloret de Mar on s'ha llegit un manifest. Al capdavant hi havia la pancarta amb el missatge 'Ocupació digna sí, retallades socials no!' i entre els participants, treballadors de diferents empreses de la demarcació, com ara Nylstar de Blanes, o del gremi de l'hostaleria, entre d'altres.

"Creiem que una altra sortida a la crisi és possible; si després de l'estafa de la crisi ve el precipici de la precarietat no anirem bé", subratllava aquest divendres el secretari general d'UGT a Girona, Xavier Casas, tot afegint que "se'ns vol fer creure que ens hem de degradar condicions i resignar-nos a que els rics siguin més rics i els treballadors, pobres, però no és així perquè si els treballadors arriben a final de mes, es dinamitza l'economia i la societat és més justa".

L'elecció de Lloret de Mar per fer la marxa

Que UGT i CCOO hagin escollit fer la manifestació a Lloret de Mar no és casual. Els representants dels dos sindicats han recordat que va ser aquí on es va destapar l'estafa d'un empresari que punxava de forma fraudulenta els serveis a quatre dels hotels que tenia i que ara han hagut de tancar. Un d'ells és el Marina Sand -antic Selvamar- que ha estat el punt de sortida de la manifestació. Ambdós sindicats coincideixen que aquesta mala pràctica no es pot generalitzar i per tant no es pot dir que representi al gremi hoteler de Lloret de Mar. Ara bé reconeixen que hi ha mancances que s'han de corregir per caminar cap a un nou model turístic.

"La Selva és la comarca i no la selva de l'hostaleria de Catalunya", ha assenyalat Casas, que ha reclamat una oferta de treball digne per posar fi al turisme de "rebentar preus" i "low cost" on es "respectin els drets laborals i als treballadors". "Aquest és el turisme de qualitat que volem", ha afegit.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha celebrat la decisió de l'Ajuntament de Lloret de Mar de no acollir esdeveniments com el Saloufest -ara que ja se sap que no es farà més a Salou- però ha reclamat recuperar el diàleg social que s'ha trencat en el marc de la crisi per enfortir de nou el paper dels treballadors i poder "perseguir les males pràctiques", també amb més inspeccions al sector hoteler. "La decisió de l'ajuntament és molt bona però si no hi ha diàleg social continuarem coixejant", ha manifestat Compte. Una idea que també ha compartit el seu homòleg d'UGT a Girona, Xavier Casas, que ha recordat que hi ha molta feina a fer perquè el nivell del que es parteix "és molt baix".