La Generalitat admet que té "les mans lligades" amb Nylstar i que, si abans del 31 d'octubre l'empresa presenta un pla de viabilitat, pot reprendre la producció sense que hi hagi acord amb el comitè. El Grup Praedium ja ha anunciat la intenció de tornar a engegar la maquinària amb una petita injecció de capital, que permetria produir 50 tones de filatures i donar feina a 60 treballadors. Els sindicats, però, ho veuen insuficient.

A l'espera de la reunió davant la Inspecció de Treball del proper dilluns, la consellera Dolors Bassa assegura que "més enllà de la mediació" per buscar l'acord, fins que no s'acabi el termini fixat, el Govern poca cosa pot fer més. Sí que ha avançat, però, que ja hi ha alguna firma que s'ha interessat per explorar la possibilitat de comprar Nylstar en cas que s'anés a concurs de creditors. Bassa va fer aquestes declaracions ahir a Girona, durant la presentació de la xarxa d'ateneus cooperatius que es volen desplegar arreu del territori. La propera data marcada al calendari sobre el futur de la tèxtil Nylstar és dilluns vinent, 10 d'octubre. Serà aleshores quan comitè i representants de l'empresa es trobin a la Inspecció de Treball, en una de les reunions fixades dins l'acord al qual van arribar aquest estiu. Sobre la taula, aquest cop hi haurà la proposta de l'empresa de reprendre la producció el proper 17 d'octubre. Segons ha comunicat als sindicats, ho farà gràcies a una petita injecció de capital del mateix Grup Praedium. Calcula començar amb una producció de 50 tones de filatures, que permetrien engegar màquines amb una plantilla de 60 treballadors. El sindicat UGT, però, la considera del tot insuficient.

De fet, això suposaria donar feina a un terç de la plantilla que ara es troba en un ERO temporal fins a finals d'any. La consellera Bassa admet, però, que la Generalitat hi pot fer poca cosa, perquè si abans del 31 d'octubre l'empresa presenta un pla de viabilitat "correcte", podria reprendre la producció. És a dir, començar a fabricar fil tot i que no comptés amb el vistiplau del comitè. "Ho podria fer, de la mateixa manera que la plantilla podria decidir fer vaga i no anar a treballar; teòricament, les decisions són consensuades, però Nylstar podria continuar com volgués ella", ha dit Bassa. La titular de Treball recorda que, dins el conflicte laboral, el paper de la Generalitat és el "d'acompanyar la mediació". Però també estar amatents per si la tèxtil es veu abocada al concurs de creditors o a fer acomiadaments. "Per una banda, demanem que ens entreguin un pla de viabilitat correcte per assumir el màxim de gent de possible; però, per l'altra, parlem amb altres firmes que puguin estar interessades en el projecte i preparem l'acompanyament als treballadors que puguin anar a l'atur", ha dit la consellera. I aquí, Dolors Bassa ha desvetllat que hi ha algunes empreses que s'han començat a interessar per reflotar la Nylstar en cas que la tèxtil anés a concurs de creditors. De totes maneres, la consellera de Treball ja ha volgut deixar clar que encara s'està a les beceroles. "Algun empresari està estudiant la possibilitat, però encara no hi ha res concret", ha precisat.