Les perspectives econòmiques globals "estan cada vegada més amenaçades per polítiques introvertides i reformes estancades", per la qual cosa les autoritats han d'aplicar "totes les polítiques disponibles", i no solament confiar en l'estímul monetari, va urgir ahir l'FMI en el tancament de la seva assemblea anual.

"En general, la incertesa i els riscos a la baixa són elevats, mentre que els vents en contra persisteixen", va afirmar el comunicat del Comitè Financer i Monetari del Fons, presentat en roda de premsa pel president de l'òrgan, Agustín Carstens, i la directora gerent, Christine Lagarde.

En la seva conferència de tancament, la institució financera internacional va insistir en els eixos de la setmana de reunions que es resumeix en un missatge poc optimista: "les perspectives estan cada vegada més amenaçades per polítiques introvertides, inclòs el proteccionisme, i reformes estancades".

Com a remei, les autoritats han d'"utilitzar totes les polítiques disponibles -reformes estructurals, fiscal i monetària- tant individualment com col·lectiva" per revitalitzar el feble creixement mundial.

En concret, Lagarde ha apuntat el cas d'Alemanya, principal economia europea i que compta amb ampli espai fiscal, perquè ho utilitzi de manera que s'elevi la demanda a la zona euro, les projeccions del qual són d'amb prou feines un 1,7 % per aquest any.

L'estira-i-arronsa amb Berlín és una constant de les últimes assemblees, amb el ministre alemany Wolfgang Schauble encarnant la posició oposada de crítica a l'excés de deute i els riscos que està sembrant la política expansiva en les economies avançades.

Per al Fons, així mateix, és especialment preocupant l'apogeu del proteccionisme que s'està veient en països com el Regne Unit després del vot del Brexit" o en la campanya electoral als EUA, amb els candidats republicà Donald Trump i demòcrata Hillary Clinton expressant recels sobre el procés de globalització i la seva intenció de renegociar acords comercials.

En un cert canvi de to, el comunicat reconeix que no tot han estat beneficis en la recent integració global, per la qual cosa expressa el seu compromís de "dissenyar i implementar polítiques que encarin les preocupacions d'aquells que s'han quedat enrere i assegurar que tothom té l'oportunitat de treure partit de la globalització i canvi tecnològic".

Lagarde va defensar, no obstant això, els efectes positius nets de la globalització, i va considerar errònies les crides a elevar les barreres en un moment en el qual el comerç "és més necessari que mai".