L'exconseller delegat de Bankia, Francisco Verdú, va assenyalar ahir davant l'Audiència Nacional que l'expresident de l'entitat, Rodrigo Rato, "es va enfadar bastant" quan va rebutjar la targeta opaca que aquest li va lliurar, ja que el seu ús podria comportar "importants conseqüències".

Així ho va dir Verdú, que va declarar en qualitat de testimoni, i que va relatar que va exposar a Rato "les conseqüències importants que podia tenir" si feia servir la targeta per a ús personal, ja que no formava part de la seva retribució en no estar inclosa en el seu contracte. "(Rato) em va dir, "queda-te-la i t'ho penses"", va indicar Verdú, que va afegir que mai va arribar a obrir el sobre del que li va fer lliurament el president, sinó que el va deixar "en un calaix i després el vaig tornar a recursos humans". Així mateix, va dir que Rato "estava preocupat des de feia mesos" per les conseqüències del decret Guindos, que limitava la retribució dels executius d'empreses que havien tingut ajuda pública, per la qual cosa va disposar d'aquest sistema de targetes de crèdit per a "despeses sense justificar".

D'altra banda, ahir també va declarar com a testimoni el director corporatiu d'auditoria de Bankia, Iñaki Azaola, el qual va assegurar que la investigació sobre les targetes ha revelat que era l'exdirector general Sánchez Barcoj el que sol·licitava la seva emissió.

Azaola va reiterar que les dades de les taules Excel que detallen les despeses efectuades han estat "extretes però no modificades ni manipulades" dels registres. Tots ells, va reiterar, són "exactament els mateixos que figuren en el sistema central de l'entitat" i compten amb el suport del director corporatiu de Tecnologia. A més, va explicar que ha quedat demostrat que la sol·licitud de les targetes sortia de Sánchez Barcoj, que donava instruccions a les seves secretàries perquè aquestes es dirigissin al departament de targetes i s'emetessin els plàstics, que posteriorment es lliuraven als usuaris.