Els persistents i perillosos casos de combustió del telèfon Galaxy Note 7 de Samsung Electronics van obligar ahir la companyia a demanar, per seguretat, que no siguin encesos i a anunciar que deixarà de fabricar-lo, amb la qual cosa les pèrdues en vendes podrien arribar als 15.300 milions d'euros. "Samsung ha finalitzat la seva producció del Galaxy Note 7. S'entén que de manera definitiva", va explicar un portaveu del major productor mundial de smartphones.

La decisió va arribar hores després que anunciés que congelava les vendes d'aquests telèfons i demanés no usar-los arran de conèixer-se en l'última setmana diversos casos en els quals els terminals que l'empresa havia lliurat com a reemplaçament dels primers aparells defectuosos també s'havien incendiat. Només aquest anunci va causar que l'empresa s'enfonsés ahir a la Borsa de Seül un 8% -la major caiguda en 8 anys- pels temors que l'episodi danyi greument la seva salut financera.

La gravetat del cas fa complicat calcular el veritable abast i el pes que acabarà tenint aquest problema en la imatge de marca i en els balanços de l'empresa. Per aquesta cancel·lació definitiva de la producció del Galaxy Note 7 es calcula que Samsung podria deixar de vendre al voltant d'uns 20 milions de telèfons previstos inicialment, fet que li suposaria deixar d'ingressar fins a 15.300 milions d'euros.

Està per veure, a més, com afectarà a la resta dels seus productes la mala fama que ja està indissolublement lligada al model Galaxy Note 7. L'última sèrie de casos reportats sobre telèfons que -malgrat ser unitats de reemplaçament que la companyia considerava lliures de tota avaria- es van incendiar ha aprofundit el mal tràngol que travessa Samsung. "Aquells consumidors que tinguin o bé un Galaxy Note 7 original o bé un dispositiu de reemplaçament haurien d'apagar i deixar d'utilitzar els terminals", va relatar la companyia.

La crisi del Galaxy Note 7 va començar dies després que es comencés a vendre, el 19 d'agost, aquest phablet o "telèfon tauleta" cridat a ser el seu mòbil estrella i per fer front al nou iPhone 7.

La companyia va començar a rebre des de diferents punts del món un volum creixent d'informes de mòbils que s'incendiaven durant la càrrega però fins i tot després de canviar els telèfons, s'han confirmat incendis de terminals reemplaçats, motiu pel qual la companyia ara ha decidit retirar definitivament aquest terminal.