Samsung Electronics va rebaixar ahir substancialment les seves previsions de resultats per al tercer trimestre tot just un dia després d'anunciar que deixa de produir el Galaxy Note 7 per els repetits casos de combustió del dispositiu.

Ja que tant els aparells inicialment afectats per la decisió de sobreescalfament com els seus (també defectuosos) recanvis s'estimen perillosos i no aptes per a l'ús, Samsung ha de retornar als seus clients l'import (859 euros a la Unió Europea) quan tornin els més de 2 milions de terminals venuts.

Això l'ha obligat a recalcular la pronòstic de facturació per al juliol-setembre (Samsung va començar a vendre el Galaxy Note 7 el passat 19 d'agost) i reduir-la fins a deixar-la en uns 47 bilions de wons (uns 37.859.000 d'euros).

La xifra implica un 4,09% menys comparat amb el pronòstic que va publicar divendres passat, quan el procés de revisió i substitució de telèfons encara semblava anar per bon camí, i un 8,94 per cent menys respecte al que es embutxacar en el tercer trimestre de 2015.

Lògicament el gegant sud-coreà, que mai avança el seu guany net i que presentarà el seu full de resultats definitius a final de mes, ha hagut de modificar les dades relatives al benefici operatiu que espera per a juliol-setembre.

Així, la xifra ha quedat de moment en uns 5,2 bilions de wons (uns 4.192.000 d'euros), el que vindria a suposar un 29,63% menys comparat amb el tercer trimestre del 2015 i un 33,3% menys en relació a la dada preliminar que havia presentat el passat divendres.

La decisió, sense precedents en el sector, de posar fi a la producció del controvertit model s'epsera que contribueixi a llastrar els balanços del proper trimestre. A això s'uneix a més el silenci que segueixen mantenint els responsables de la companyia sobre la naturalesa i l'origen exacte dels problemes que han patit les bateries d'ió-liti dels telèfons.

Cap dels alts executius del grup Samsung (una matriu de Samsung Electronics) es va pronunciar davant els mitjans sobre el Galaxy Note 7 i les seves possibles conseqüències per als plans estratègics de la companyia després de celebrar ahir a Seül la seva junta setmanal.

La Borsa de Seül ja es va acarnissar dimarts -quan els títols de l'empresa van caure més d'un 8%, la seva major patacada des dels temps de Lehmann Brothers- amb Samsung Electronics, la joia de la corona del parquet sud-coreà, i ho va tornar a fer ahir encara amb més mesura (retrocés del 0,65%).

D'altra banda, Samsung oferirà als clients que han comprat el Galaxy Note 7 la possibilitat de recuperar els seus diners o canviar l'aparell per un altre model amb una compensació si fos més barat, van explicar fonts de la companyia a Espanya.

Així, prepara un procediment, que estarà llest en qüestió de dies, perquè els clients coneguin els tràmits a seguir per tornar-lo. Tot i que la companyia no precisa quants Galaxy Note 7 han arribat a mans de clients espanyols, apunten que el nombre és reduït perquè la venda es va paralitzar abans del seu llançament oficial, previst per al 9 de setembre.

Només els compradors que hagin sol·licitat l'aparell durant la prevenda poden haver-lo rebut.