Els sindicats creuen que la sentència europea facilitarà la pujada salarial

UGT, Comissions i la patronal es reuniran el proper dia 20 per negociar l'augment de sous

18.10.2016 | 07:26
Treballadors manifestant-se a Lloret amb motiu del Dia Mundial del Treball

La sentència europea que iguala les indemnitzacions per acomiadament de treballadors fixos i interins condicionarà les negociacions dels agents socials per a la pujada salarial de 2017, atès que els sindicats tenen per objectiu introduir en les converses clàusules sobre contractació.

Segons fonts properes a la negociació, en fer-se pública la sentència europea i la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid els sindicats s'han trobat, de sobte, amb un nou element positiu i ara els tocarà pressionar als empresaris perquè els contractes temporals es facin només quan sigui estrictament necessari.

Els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEOE i Cepyme es reuniran el proper dia 20 per negociar la pujada salarial de 2017, que hauria de tancar-se abans que acabi l'any, però a més d'increments en els sous els sindicats volen demanar als empresaris una major aplicació de la causalitat en la contractació, evitant la temporalitat, especialment dels contractes eventuals, d'obra i servei.

Aquesta reunió se celebrarà pràcticament un mes després d'una primera presa de contacte dins de la comissió de seguiment del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que va tenir lloc el passat 22 de setembre.

La novetat d'aquesta negociació és que s'han donat a conèixer les sentències europea i del Tribunal Superior de Justícia de Madrid sobre indemnitzacions per acomiadament, que no es poden obviar ja que tenen molt a veure amb les condicions de treball i contractació.

Per als sindicats, és tan prioritari aconseguir una pujada salarial "contundent" per 2017 com arrencar als empresaris compromisos en matèria de contractació, creació d'ocupació de qualitat, formació i salut laboral.

Fins ara, oficialment, ni la patronal CEOE i Cepyme ni els sindicats UGT i CCOO han posat sobre la taula percentatges de pujada salarial. Tot i això, extraoficialment, el líder d'UGT, Pepe Álvarez, ha avançat que el 4 % li sembla una pujada moderada per 2017, mentre que la patronal ha plantejat augments de l'1 %.

Rebuig a l'oferta de la patronal
En aquesta tesitura, el secretari de Política Sindical d'UGT, Gonzalo Pino, ha rebutjat de ple l'oferta de la patronal i ha assegurat que el seu sindicat no signarà, dins del tercer Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), pujades salarials per sota del 2 %.

A més, i després de la primera presa de contacte, sindicats i patronal van expressar la voluntat d'abordar aquests assumptes des d'una perspectiva conjunta i van acordar iniciar un estudi sobre la situació laboral a l'estat espanyol que serveixi de marc a les negociacions.

El tercer Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que es va signar al juny de 2015, amb cinc mesos de retard, fixava una pujada salarial de l'1 % aquell any, fins a l'1,5 % el 2016 i deixava pendent la de 2017, depenent del quadre macoreconòmic,que haurà de tancar-se ara en les reunions de la comissió de seguiment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Girona té una densitat comercial per sobre de la mitjana de tot Catalunya

La comarca de l'Alt Empordà és la que aglutina la major part dels més d'11.000 comerços que hi ha...

Noel compra una vella fàbrica a Sant Joan de les Abadesses per ampliar la producció

Embotits Monts ocupava tres naus de 1.500 m2 al polígon de la Coromina del Bac que la firma...

Tecalex aprova un ERO temporal per a tota la plantilla

La mesura s'ha pres de mutu acord i podrà aplicar-se 150 dies el 2017 i 80 el 2018

Piqué s´alia amb empresaris gironins per llançar una beguda isotònica

Piqué s´alia amb empresaris gironins per llançar una beguda isotònica

Entre els socis de 426 MILES hi ha la família Boix (Noel Alimentaria), Salvador Vergés i...

Enllaços recomanats: Premis cinema