Els sindicats creuen que la sentència europea facilitarà la pujada salarial

UGT, Comissions i la patronal es reuniran el proper dia 20 per negociar l'augment de sous

18.10.2016 | 07:26
Treballadors manifestant-se a Lloret amb motiu del Dia Mundial del Treball

La sentència europea que iguala les indemnitzacions per acomiadament de treballadors fixos i interins condicionarà les negociacions dels agents socials per a la pujada salarial de 2017, atès que els sindicats tenen per objectiu introduir en les converses clàusules sobre contractació.

Segons fonts properes a la negociació, en fer-se pública la sentència europea i la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid els sindicats s'han trobat, de sobte, amb un nou element positiu i ara els tocarà pressionar als empresaris perquè els contractes temporals es facin només quan sigui estrictament necessari.

Els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEOE i Cepyme es reuniran el proper dia 20 per negociar la pujada salarial de 2017, que hauria de tancar-se abans que acabi l'any, però a més d'increments en els sous els sindicats volen demanar als empresaris una major aplicació de la causalitat en la contractació, evitant la temporalitat, especialment dels contractes eventuals, d'obra i servei.

Aquesta reunió se celebrarà pràcticament un mes després d'una primera presa de contacte dins de la comissió de seguiment del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que va tenir lloc el passat 22 de setembre.

La novetat d'aquesta negociació és que s'han donat a conèixer les sentències europea i del Tribunal Superior de Justícia de Madrid sobre indemnitzacions per acomiadament, que no es poden obviar ja que tenen molt a veure amb les condicions de treball i contractació.

Per als sindicats, és tan prioritari aconseguir una pujada salarial "contundent" per 2017 com arrencar als empresaris compromisos en matèria de contractació, creació d'ocupació de qualitat, formació i salut laboral.

Fins ara, oficialment, ni la patronal CEOE i Cepyme ni els sindicats UGT i CCOO han posat sobre la taula percentatges de pujada salarial. Tot i això, extraoficialment, el líder d'UGT, Pepe Álvarez, ha avançat que el 4 % li sembla una pujada moderada per 2017, mentre que la patronal ha plantejat augments de l'1 %.

Rebuig a l'oferta de la patronal
En aquesta tesitura, el secretari de Política Sindical d'UGT, Gonzalo Pino, ha rebutjat de ple l'oferta de la patronal i ha assegurat que el seu sindicat no signarà, dins del tercer Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), pujades salarials per sota del 2 %.

A més, i després de la primera presa de contacte, sindicats i patronal van expressar la voluntat d'abordar aquests assumptes des d'una perspectiva conjunta i van acordar iniciar un estudi sobre la situació laboral a l'estat espanyol que serveixi de marc a les negociacions.

El tercer Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que es va signar al juny de 2015, amb cinc mesos de retard, fixava una pujada salarial de l'1 % aquell any, fins a l'1,5 % el 2016 i deixava pendent la de 2017, depenent del quadre macoreconòmic,que haurà de tancar-se ara en les reunions de la comissió de seguiment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

El preu de la benzina puja abans del pont de maig
A quin preu està la gasolina abans del pont de l'1 de maig?

A quin preu està la gasolina abans del pont de l'1 de maig?

El preu del combustible acumula una pujada del 3,7% a l'abril, el nivell més alt en dos anys

La sinistralitat laboral es dispara a Girona amb cinc morts en dos mesos

La sinistralitat laboral es dispara a Girona amb cinc morts en dos mesos

La sinistralitat a la feina creix un 4% des de l'inici del 2017 i els sindicats reclamen més...

CCOO i UGT criden a manifestar-se a Girona per lluitar contra la precarietat

CCOO i UGT criden a manifestar-se a Girona per lluitar contra la precarietat

Les condicions laborals del Trueta o el conflicte a Kluh Lianer centraran la protesta del Primer...

CaixaBank guanya 403 milions fins al març, un 48% més, després d´integrar BPI

La ràtio de morositat se situa en el 6,7 %, dues dècimes per sota de tancament del 2016

Enllaços recomanats: Premis cinema