L'empresa IQUA Robotics S.L, sorgida de la Universitat de Girona (UdG), s'ha constituït avui al Parc Científic i Tecnològic amb l'objectiu d'oferir una nova concepció de la robòtica submarina amb més capacitat d'observació i flexibilitat d'adaptació a diferents aplicacions.

Segons els responsables de la companyia, aquesta s'ha creat a partir de la valorització dels resultats de projectes portats a terme al laboratori d'investigació en robòtica submarina de l'Institut de Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) de la UdG en els últims deu anys.

VICOROB ha dissenyat diferents prototips de robots submarins amb avançades capacitats motrius i sensorials respecte als més comercials amb l'objectiu d'ampliar el ventall d'aplicacions d'aquest tipus de vehicles.

Els dissenys desenvolupats des de la UdG s'han concebut perquè s'adaptin a les necessitats concretes de les diferents institucions i empreses que requereixen l'ús d'aquesta tecnologia.

Inicialment, IQUA Robotics comercialitzarà els robots GIRONA 500 i Sparus II, pels quals diverses institucions internacionals ja han mostrat interès.

Aquests vehicles podran registrar dades i fer inspeccions del fons marí per a aplicacions científiques, mediambientals, arqueològics, industrials i de seguretat.

La qualitat i èxits obtinguts tant en projectes d'investigació com en competicions de robòtica han situat la Universitat de Girona com a referent europeu en aquest camp.

Amb aquest coneixement com a rerefons, el projecte neix amb l'objectiu de ser una de les empreses més innovadores i especialitzades del sector amb una visió de mercat global i amb vocació de creixement a partir de productes de qualitat personalitzats.

IQUA Robotics es nodrirà de la seva col·laboració amb la UdG en el camp de la investigació i, a la vegada, crearà llocs de treball altament qualificats en l'àmbit de les enginyeries informàtica, industrial, electrònica i mecànica.