Què passarà quan s'acabi la 'guardiola' de les pensions?

Ocupació ha anunciat que al desembre necessitarà 8.700 milions d'euros més i al gener, 1.000

20.10.2016 | 15:19
Què passarà quan s'acabi la 'guardiola' de les pensions?

Si no hi ha una intervenció ràpida, si no es prenen mesures, a finals del 2017 s'esgotarà previsiblement el Fons de Reserva de la Seguretat Social, més coneguda com la 'guardiola' de les pensions. En altres paraules, el Govern no podrà recórrer a aquest Fons per pagar l'extra als pensionistes.

El passat juliol, el Govern va decidir utilitzar 8.700 milions d'euros per pagar l'extra d'estiu als pensionistes, la major quantitat extreta en una sola vegada. El problema és que els números no surten ja que des de 2012 els ingressos per cotitzacions no arriben per realitzar el pagament. A la guardiola de les pensions només queden 25.176.000 euros, però si se segueix a aquest ritme a finals de l'any que ve pot ser que s'esgoti el fons, tal com va comunicar aquest dimarts el president del Consell Econòmic Social (CES), Marcos Peña.

D'altra banda, Ocupació ha anunciat que al desembre necessitarà 8.700 milions més i al gener, 1.000 per abonar les retencions fiscals. Les perspectives que es plantegen són la reducció incessant de la 'guardiola' de pensions, que a dia d'avui és gairebé l'únic fons que s'utilitza per fer front al problema estructural del sistema públic espanyol.

El problema és que des de fa uns anys, les cotitzacions ja no aporten fons a la caixa de les pensions, l'ocupació generada en els dos últims anys no es tradueix en recaptació, de manera que es fa del tot necessària una nova reforma que augmenti els ingressos . Si no, la viabilitat de les pensions futures estan seriosament en dubte.

Com es fa en altres països?

A Europa, en molts països les pensions es financen amb impostos o amb deute que hauran d'assumir les futures generacions, de la mateixa manera que es fa amb el deute de l'Estat o de les comunitats autònomes.
La qüestió rau, llavors, en si s'apugen els impostos per recaptar més recursos o, per contra, es realitza un ajust a la despesa pública innecessària.

Tots els grups coincideixen que la Seguretat Social necessita més finançament, la diferència rau en com aconseguir-la, encara que la majoria coincideixen que s'ha de fer a través d'impostos.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, aposta per que el Pacte de Toledo comenci com més aviat millor la seva tasca i confia que hi hagi un acord ràpid, cosa que aparentment resultaria fàcil.

Des del PSOE aposten per una taxa específica per sufragar les pensions, que sortiria de pujar alguns impostos ja existents.

En Podem plantegen introduir a poc a poc el finançament per via impositiva del sistema. Ciutadans, per la seva banda, proposa reobrir el Pacte de Toledo per consensuar una reforma que asseguri la sostenibilitat i transparència.

Alguns experts es mostren a favor d'un pacte d'estat, independent del Govern de torn, que abasti el problema de les pensions i faci una sèrie de reformes estructurals que equilibri el sistema.

Altres sostenen que tot i que es prenguin un conjunt de mesures específiques -retrasar l'edat de jubilació, eliminar el cobrament simultani de dos pensions-, les pensions es reduiran indubtablement, sobretot les més altes. Això comportarà la creació de noves figures impositives i un canvi de mentalitat, de potenciar l'estalvi privat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Nou rècord de les exportacions gironines, que el 2016 creixen un 2,4%

Al llarg de l'any passat les firmes gironines van exportar productes per valor de 4.794.045...

El president del Banc Popular s´assegura una pensió de 23 milions d´euros

El fins ahir president del Banc Popular, Ángel Ron, es jubilarà amb una pensió de 23 milions...

Destins Europa és el principal mercat

Europa continua acaparant el gruix de les exportacions gironines. Durant el 2016, la indústria de...

De Guindos confia a crear 1,5 milions de llocs de feina el 2020

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, creu que si l'economia segueix creixent al ritme...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema