Avui en dia, gairebé tothom té un dispositiu intel·ligent a casa seva, sigui un ordinador, un telèfon mòbil (smartphone), un televisor (smart TV) o qualsevol altre. L’any 1967, a tot l’Estat Espanyol hi havien tan sols 440 ordinadors, tots ells en poder de grans empreses i accessibles només a una petita part del seu personal, especialitzada en el seu funcionament.

Quan la majoria de la ciutadania tan sols havia vist màquines amb un cert grau d'intel·ligència i ordinadors en els llibres i pel·lícules de ciència ficció, aquell mateix 1967, naixia a Barcelona la primera associació de l'Estat que aplegava els professionals de la incipient disciplina de la computació, l'ATI (Associació de Tècnics d'Informàtica).

Al llarg d’aquestes cinc dècades, els professionals que formen part de l'ATI han estat al capdavant de totes les revolucions i successives onades d'innovació, que van des de la instal·lació dels primers i mastodòntics mainframes fins a les aplicacions més vanguardistes de la Internet de les coses (IoT per les seves sigles en anglès), passant per l'explosió de la microinformàtica a principis i mitjans de la dècada dels 80 del segle XX.

L'ATI també és la responsable de la publicació de la revista Novática, la primera revista tècnica sobre informàtica editada a l'Estat Espanyol i nascuda el 1975. Actualment, es publica en format exclusivament digital, i en el darrer número publicat (el 236; és una revista trimestral) inclou una monografia sobre democràcia electrònica.

Actes del 50è aniversari

Barcelona (ciutat on es fundà l’ATI i que ha acollit i acull la seva seu central) i Madrid protagonitzaran les celebracions de l’efemèride.

En primer lloc, cadascuna d’aquestes ciutats acollirà cinc conferències sobre cinc temes d'actualitat en el món TIC: formació i treball (una de les línies de treball des del naixement de l'ATI però que continua plena de vigència avui), start-ups dirigida tant a emprenedors com a inversors i business angels, situació empresarial del món TIC, IoT (Internet of Things, l’Internet de les coses), i smart cities.

A més dels actes organitzats directament per l'ATI, la nostra entitat també col·laborarà en diversos esdeveniments organitzats per altres, com és la segona edició del bootcamp.007ideas.com, les Jornades organitzades conjuntament amb The AppSkil ICT Sector Skills Alliance, i una trobada a la Universitat d'Alcalà (UAH, Universidad de Alcalá, Madrid) que s'emmarca dins la iniciativa ecfAlliance.

L'Any ATI es clourà amb sengles sopars de gala a Barcelona i Madrid, en el marc dels quals es lliuraran els Premis ATI 50 Aniversari, els quals seran atorgats a través d'una candidatura oberta, amb exposició de motius i cartes d'adhesió que es podran recopilar fins a quinze dies abans del sopar de lliurament.