El Govern en funcions ha comunicat a la Comissió Europea que les pensions pujaran l'any que ve el 0,25%, el mínim legal que estableix el mecanisme de revaloració que s'aplica des de 2014. Hi hagi o no investidura de Mariano Rajoy com a president d'un nou executiu, l'actual treballa amb aquesta previsió i no considera la proposta llançada pels sindicats i secundada per una majoria del Congrés (tota la càmera, tret del PP i Ciutadans) perquè les prestacions s'incrementin en línia amb la inflació, davant l'expectativa que, d'una altra manera, els pensionistes espanyols perdran poder adquisitiu en 2017.

El Consell de Ministres va aprovar divendres passat la documentació pressupostària que remetrà per satisfer els requeriments de Brussel·les. Davant la impossibilitat legal d'elaborar un projecte de pressupostos generals de l'Estat per la situació interina del Govern, Espanya envia una pròrroga dels comptes de 2016, adaptades a les previsions econòmiques de 2017 (2,3% de creixement del PIB i descens de la taxa de l'atur al 16,6% a finals d'any). Si bé la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, no va revelar els detalls, ha transcendit que en tals documents es concreten, entre d'altres, dos aspectes rellevants: d'una banda, que la pujada programada per a les pensions serà per quart any del 0 , 25%; d'una altra, que el dèficit esperat per 2017 ascendirà al 3,6% del PIB, cinc dècimes per sobre del límit marcat per la disciplina de la UE.

La pujada del 0,25%, la mínima prevista per la llei, resulta d'aplicar el procediment que des 2014 va substituir a la revaloració automàtica segons l'índex de preus al consum (IPC). El nou mecanisme té en compte la situació dels comptes de la Seguretat Social, que està en «números vermells» -el dèficit del sistema estarà al voltant dels 16.000 milions a finals de 2016- tot i el creixement de l'activitat i de l'ocupació.

Un increment així suposa que, de mitjana, els 270.000 pensionistes catalans cobraran uns 2,35 euros més al mes des de gener (en el cas dels gironins, amb una pensió mitjana de 825,6 euros, l'increment serà menor, de 2 euros pelats). Aquest càlcul està realitzat a partir de la prestació contributiva mitjana, si bé per una majoria de pensions (les inferiors a 800 euros més les no contributives) la pujada serà com a molt de dos euros mensuals.

L'absència de Govern amb plenes funcions ha obert interrogants jurídics sobre l'actualització de les pensions. No obstant això, l'Executiu no es planteja acceptar la proposta de l'oposició d'aparcar el mecanisme de revaloració actual i apujar les pensions l'1,2%.