La ministra d'Ocupació i de la Seguretat Social, Fátima Báñez, va plantejar ahir, com a compromís del Govern per a la propera legislatura, fer compatible el cobrament del 100% de la pensió amb l'ocupació, amb l'únic requisit d'haver arribat a l'edat ordinària de jubilació, és a dir, als 65 anys.

En unes jornades sobre pensions organitzades per Expansión i El Mundo, la ministra va explicar que aquesta mesura implica continuar treballant més enllà de l'edat de jubilació al mateix temps que es rep el total de la pensió (actualment és possible fer-ho percebent-ne el 50%).

Báñez va precisar que aquesta mesura és aplicable a qualsevol ocupació i està dirigida als espanyols que se sentin amb capacitat d'aportar la seva experiència a la societat a través d'una feina, percebent a més la totalitat de la pensió que els correspongui. La ministra també es va referir al fons de reserva de la Seguretat Social i va dir que «és un instrument d'ús temporal» i que les pensions se seguiran pagant amb ocupació.

El país més preparat

No obstant això, no ha concretat què passarà el 2017, quan previsiblement s'esgotarà la «guardiola de les pensions» i no es podrà abonar la paga extra de Nadal. Sí ha dit que el model de pensions a Espanya és generós i ha llançat un missatge d'esperança perquè és sostenible i funciona a curt i mitjà termini.

En aquest sentit, ha esmentat un informe de la Comissió Europea que indica que Espanya és el país que està millor preparat en matèria de pensions per al 2060 i que, en aquesta data, la despesa en pensions superarà l'11% del PIB, mentre que a Bèlgica, arribarà al 15%.

La titular d'Ocupació ha ofert els indicadors que demostren com de bé va el sistema i ha ressenyat que mentre que el 2011 per cada nova pensió es destruïen 3 ocupacions, el 2017 per cadascuna de nova, es creen 7 llocs de treball.

També va dir que la recaptació via ingressos de cotització és superior al ritme d'afiliació, que frega el 4 % i va indicar que el 2011 es destruïen 1.500 ocupacions al dia i l'afiliació queia al 3,59 %, mentre que el passat mes de setembre es creaven 2.100 ocupacions al dia i l'afiliació pujava el 3,04 %.

En aquest escenari, la ministra demana que es preservi el que ja ha funcionat, amb consens de la classe política i diàleg social. «Espanya, després d'acabar la crisi, paga més pensions que mai, més altes que mai», va asseverar.